Almanya Vatandaşlığına Geçişte Türkiye Kökenliler İlk Sırada

2018 yılında Almanya vatandaşlığına geçen yabancılar arasında ilk sırayı Türkiye kökenliler aldı. Türkiye kökenlilerin yüzde 97,8’i ise Almanya vatandaşı olma şartlarını yerine getirmesine rağmen bu adımı atmıyor.

Almanya Vatandaşlığına Geçişte Türkiye Kökenliler İlk Sırada

Almanya Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, 2018 yılında Almanya vatandaşlığı alan yabancılar arasında Türkiye kökenliler birinci sırada yer alıyor.

Daire, geçtiğimiz yıl Almanya vatandaşlığı alan Türkiye kökenlilerin sayısını 16 bin 700 olarak açıkladı.

Bu rakam aynı zamanda 2013 yılından bu yana Almanya vatandaşlığına geçen Türkiye kökenlilerin sayısında her yıl yaşanan düşüşün sona erdiği ve yeniden yükselişe geçtiği anlamına geliyor.

İstatistik Dairesi, son yıllarda Almanya vatandaşlığına geçişlerde hep ilk sırada yer alan İngilizlerin, 2018’de Türkiye kökenlilerin ardında kaldığını ve tüm sene boyunca Almanya vatandaşlığı alan İngiliz sayısının 6 bin 600 olduğunu duyurdu.

 

Türkiye Kökenlilerin Sadece Yüzde 2,2’si Başvuruyor

Federal İstatistik Dairesi ayrıca vatandaşlık için gerekli olan, Almanya’da en az 10 yıl yaşamış olma kriterine sahip Türkiye kökenlilerden yalnızca yaklaşık yüzde 2,2’sinin başvuruda bulunduğu bilgisini de verdi.

Başkent Berlin’de yaşayan ve vatandaşlığa geçişle ilgili konularda uzman olan avukat Şükrü Uslucan, Türkiye vatandaşlığından feragat etme şartının Alman vatandaşlığına geçişleri etkilediğine dikkat çekerek, bu şart olmasa Almanya vatandaşlığına geçmek isteyecek Türkiye kökenlilerin sayısının da artacağı öngörüsünü dile getirdi.

Uslucan, Türkiye kökenlilerin Almanya vatandaşlığına geçişlerinde son yıllarda yaşanan artışın da Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili olabileceğini belirterek, bazı Türkiye kökenlilerin Türkiye’den “içsel bir kopuş”un söz konusu olabileceğini kaydetti.

 

“Entegrasyona Katkı Sağlıyor”

Uslucan ayrıca, Almanya vatandaşlığına sahip olmanın entegrasyona katkı sağladığını dile getirerek, “Birçok kişi, Almanya kimliği taşısa bile bazı Almanların gözünde ‘Türkiyeli‘ olarak kalmaya devam edeceği duygusuna sahip olsa da, vatandaşlıkla bir nevi öz güven de kazanılıyor.

Zira bu sayede, ‘Ben de sizin gibi Almanım, ben de buraya aitim‘ diyebiliyorsunuz” diye konuştu.

 

Alman Sosyolog ve Göç Araştırmacısı Thomas Faist ise Türkiyelilerin çoğunda, köklerinin olduğu ülkeye karşı kuşaklar boyunca çok güçlü bir duygusal bağ görüldüğünü ve ayrıca Almanya’da hissettikleri ırkçılığın da, Almanya vatandaşlığına geçiş konusunda tereddütlerini artırdığını ifade etti.

 

Brexit Etkisi

2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından Almanya vatandaşlığına başvuran İngilizlerin sayısında bir patlama yaşanmıştı.

2001-2016 döneminde Almanya vatandaşlığı alan İngilizlerin toplam sayısı, 15 yılda 4 bin 800 iken, bu sayı 2016-2018 aralığında 17 bine yükseldi.

Almanya vatandaşlığına geçişlerde, ilk iki sırada yer alan Türkiyelilerle İngilizleri, üçüncü sırada 6 bin 220 kişi ile Polonya, dördüncü sırada 4 bin 325 kişiyle Romanya ve beşinci sırada 4 bin 80 kişiyle Irak vatandaşları takip ediyor. 2018 yılında Almanya vatandaşlığı alan yabancıların toplam sayısı ise 112 bin 300 oldu.

Yayınlama: 29.05.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.