Bir Yılda 1 Milyondan Fazla Kadın Sözlü Taciz Veya Hakarete Uğradı

Fransa’da her 20 kadından biri senede en az bir kez sözlü taciz veya hakarete maruz kalıyor.

Bir Yılda 1 Milyondan Fazla Kadın Sözlü Taciz Veya Hakarete Uğradı

Fransa Kadın ve Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi’nin raporuna göre 2017’de ülke genelinde en az 1,2 milyon kadın, erkeklerin sözlü tacizi veya hakaretine uğradı.

Hakarete maruz kalan kadınların yüzde 3’ü şikayette bulunurken, 2017’de sadece 4 kişinin bu suçtan mahkum edildiği belirtildi.

Raporda, kadınlara yönelik cinsiyetçi hakaretlerin genel olarak halkın tepkisine yol açmadığı için daha da yaygınlaştığı yazıldı.

Konseyin araştırmasına göre en yaygın hakaretler arasında “kaltak” (yüzde 27), “fahişe”(yüzde 21) ve “aptal kadın” (yüzde 16) gibi ifadeler yer alıyor.

Raporda ayrıca erkeklerin de aynı sorunlarla karşılaştığı ifade edilirken, erkeklere yöneltilenlerin cinsiyetçi hakaretler olmadığı belirtildi.

Fransa’da sözlü tacize 750 euroya kadar ceza

Fransa’da, 1 Ağustos 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre yolda kadınlara/erkeklere ıslık çalma, cinsiyetçi sözler sarf etme gibi eylemler ‘hafif suçlar’ olarak kabul edildi.

Ceza olarak tacizde bulunan kişiye 90 ile 750 Euro arasında değişen para cezaları öngörülüyor.

Yasanın en büyük savunucularından Eşitlik Bakanı Marlene Schiappa tasarının yasalaşmasından sonra “Artık sokaktaki sözlü tacizler bile cezalandırılacak.” demişti.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre Fransa’da kadınların yüzde 35’i sokakta laf atma veya tacizi en büyük sorun olarak görüyor.

Öte yandan Fransa’da, 2018 yılının ilk 7 ayında, geçen yıla göre kadınlara yönelik cinsel şiddet suçlarında yüzde 23,1’lik bir artış tespit edildi.

Eski İçişleri Bakanı Gerard Collomb cinsel suçlardaki artışta, mağdur kadınları şikayet etmeye cesaretlendirdiğinden, #metoo hareketinin etkili olduğunu söylemişti.

Yayınlama: 18.01.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.