Karl Marx’ın Mezarı Turizme Açılıyor ve Para Kazanılacak Olması Tartışma Yarattı

Komünizmin fikir babası Alman filozof ve iktisatçı Karl Marx’ın mezarının bulunduğu Londra’daki Highgate Mezarlığı’nda turistik alanlar oluşturulması için peyzaj yarışması düzenlendi.

Karl Marx’ın Mezarı Turizme Açılıyor ve Para Kazanılacak Olması Tartışma Yarattı

Komünizmin en önemli ideoloğu Karl Marx’ın yattığı mezarlığa hediyelik eşya dükkanı, kafe ve sergi alanı açılarak mezarlıktan para kazanılacak olması tartışma yarattı.

1839’da açılan ve yılda ortalama 100 bin kişinin ziyaret ettiği mezarlığın turistik alana dönüştürülecek olması, “Burjuva toplumunda geçmiş bugüne hükmeder” diyen Marx yaşasaydı bu projeye ne derdi sorusunu gündeme getirdi.

Mezarlığı koruyan Highgate Mezarlığı Vakfı’nın başkanı Dr. Ian Dungavell, günümüzde internette aile soyağacını bulma sitelerinin yaygınlaşmasıyla ölüm turizminin moda haline geldiğini söyleyerek projeyi savundu.

Marx’ın naaşının bulunduğu mezarlığı yöneten Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı ise, ziyaretlerden elde edilen gelirin 170 bin kişinin yattığı mezarlığın masraflarını karşıladığını belirtiyor.

Mezarlığın sorumluluğunu 1990’larda üstlenen vakfın üyesi Ian Dungavell, “İnsanlar şikayet ediyor ve Marx’ın mezarında ters döneceğini söylüyorlar.

Ancak ben de bunun uygulamada yeniden dağıtım olduğunu söylüyorum, çünkü bizim aldığımız bütün para mezarlığa geri kazandırılıyor” dedi.

Vakıf üyelerinin, Marx’ın mezarını görmek için alınan paranın ‘ironi’ olduğunu düşünen kişilere yanıtı ise şu: Asıl ironi, Marx’ın devletin tahsis ettiği bir alana gömülmek yerine, kendisine özel bir mezarlıktan yer satın alması.

1839’da kurulan mezarlığın büyük bir mali krize girmesinin ardından vakıf tarafından yönetilmeye başlanmıştı. Vakıftan önce ise Marx’ın mezarını görme karşılığında ücret alınmıyordu.

1883’te ölen Karl Marx’ın mezarı daha önce 1970 ve 1975 yıllarında iki kez havaya uçurulmak istenmişti.

Yayınlama: 01.12.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.