Almanya İçişleri Bakanlığı Sınır Birimlerini ve İnterpol’ü Gri Pasaport Konusunda Uyardı

Alman İçişleri Bakanlığı, Türkiye’den gelen “Gri pasaportluları” takibe aldı. Yakalananların pasaportlarına el konulacak ve Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine danışılabilecek

Almanya İçişleri Bakanlığı Sınır Birimlerini ve İnterpol’ü Gri Pasaport Konusunda Uyardı

Almanya İçişleri Bakanlığı, gri pasaportla giriş yapan Türklerin “kaçak olduğunu” belirten bir notla Federal Polisi uyardı. Uyarı tüm polis birimlerine, sınırlara ve İnterpol’e iletildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, organize şekilde “resmi pasaport”la insan ticaretinin sıkı şekilde takibi başlatıldı. Buna göre, polise bir “yapılacaklar listesi, kontrol sistemlerini” de içeren bir notun bulunduğu talimat gönderildi.

“Tutun ve araştırın”

Talimatta, gri pasaportlu Türklerin sıkı takibi, vizesiz bu pasaportların incelenmesi, gerektiğinde el konulabilmesi ve kişinin memur ya da görevli olup olmadığının bilinmesi için Türkiye Büyükelçiliği’ne sorulması, cevap gelene kadar bekletebilme gibi önlemler yer alıyor.

Böylece, ilk kez bir devletin resmi pasaportu “toptan zan altına” girmiş oldu. Bakanlık ayrıca, “Bu olayları çok yakından izliyoruz” açıklaması yaptı.

Gri pasaportlular yakalandıkları yerde gözaltına alınacak ve sınır dışı edilecek. Almanya’da suça karışmış olanlar ceza alacak ve bunların Almanya’ya girişleri yasaklanacak.

İltica başvurusu yapanların isimleri belli

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre olayı soruşturan Hannover Başsavcısı Thomas Klinge, Alman Haber Ajansı DPA’ya konuştu ve kaçakları sahte belge düzenleyerek getiren Ersin K. hakkındaki soruşturmaları doğruladı. Başsavcı, süreç hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Daha önce gelenlerin dışında, AK Parti’li Yeşilyurt Belediyesi aracılığı ile gelenlerin 5’inin de “Ben Kürt kökenliyim. Eziyet görüyorum” diyerek iltica talebinde bulunduğu açıklandı. Bu kişilerin ismi, adresi ile bilgileri Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nde (BAMF) yer alıyor.

Gri pasaport skandalı Almanya’da manşetlerde

Bu arada Alman ve diğer Avrupa medyası da, olayları manşetlerine taşımaya başladı. Süddeuttsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Hannover gazetesi HAZ, tüm yerel medya ve TV’ler, “Resmi pasaportla getirilen Türkler, Almanya’da kayıplara karıştı” diye manşet attı.

Yayınlama: 22.04.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.