Privatkonkurs | Her Üç Bireysel İflastan Birinin Nedeni Aşırı Tüketim

Avusturya’da bireysel iflasların nedeninin aşırı tüketimden kaynaklandığı, bir yılda 7300 kişinin bireysel iflas ilanının mahkemelerce görüldüğü kaydedildi. Peki Bireysel İflas (Privatkonkurs) nedir? Bireysel iflasa gitmeden önce ne yapmalıyız?

Privatkonkurs | Her Üç Bireysel İflastan Birinin Nedeni Aşırı Tüketim

Adem Hüyük 

Tüketim çılgınlığı kavramı, hayatımıza kendiliğinden girmedi.

Önce çılgınlar gibi talep edeceğimiz sıradan ürünleri, özel ‘sözde’ indirimlerle bize sundular. 

Kendimizi önemli hissetmemizi sağlayacak, zekâ ve uyanıklık yanımızdan vurgu yaparak, ihtiyacımız olmayan ürünleri sırf indirimli diye satın almamızı sağladılar. 

‘’Bu fiyata, bu ürün kaçmaz’’ edasıyla satın aldığımız ürünle hem kâra girdik hem de zekamızı ve uyanıklığımızı sergilemiş olduk – oysa o ürüne, vitrinde indirimli fiyatla görene kadar ihtiyacımız yoktu (…)

Sözde indirimler, özendirilen ve sonrasında kolayca verilen krediler, özel uygun koşullar ve yetmiyormuş gibi düzensiz gelir durumları. 

Avusturya’da özel tüketim harcamalarından dolayı, 2020 yılında 7300 kişi bireysel iflas için mahkemeye başvurdu – korona krizi sırasında şahsi iflasların sayısı dörtte bir düşmesine rağmen. 

Kredi Koruma Derneği (Kreditschutzverband KSV1870) tarafından yapılan bir analize göre, aşırı tüketimden kaynaklanan “kişisel hata” 2018’den bu yana yaklaşık yüzde 10 arttı ve şu anda neredeyse iflasların yüzde 30’unun gereksiz harcamalardan kaynaklanmakta.

KSV1870 için, birinin girişimci olarak iflas etmesi ve özel hayatında aşırı borçlanması büyük bir fark yaratıyor, “çünkü borçlar ve bunların nasıl ortaya çıktığı tamamen farklı.

Girişimciler iş yaratır ve arzu edilen bir girişimcilik riskini alırken, bireysel özel borç genellikle tüketici davranışlarından kaynaklanır.

Ve girişimcilerin ikinci denemede gelişen bir şirket kurması alışılmadık bir şey değil – ama bireysel iflas edenin böyle bir şansı neredeyse hiç yok. 

‘’Öte yandan, tüketiciler, kendi performanslarını abartırlarsa ve “zayıf para yönetimine” sahip olurlarsa, büyük olasılıkla iflas edeceklerdir.’’

İflasların en büyük etkenleri olarak, boşanmalar, hastalık ve gelirin düşmesi –  buna karşın yaşam standartlarının aynı kalmasında ısrarcı olmak. 

Bağımlıkta, ekonomik çöküşün en önemli faktörlerinden birisi. 

Viyana’da Borçlu Danışmanlığı | Schuldnerberatung Wien

Viyana Belediyesi bünyesinde, borçlu insanlara ücretsiz olarak yardımcı olacak bir departman görev yapmaktadır. 

• Stadt Wien tarafından sunulan danışmanlığın uzmanlık alanları şunlar:

• Borçlara bağlı oluşan sorunlarda hukuki bilgilendirme

• Ekonomik durumun ortaklaşa incelenmesi

• Sorunların çözümlenmesine yönelik yapılandırma

İflas işlemlerinin başlatılmasında yardım ve iflas sonrası destek

Schuldnerberatung Wien’in (tıklayın) internet sitesinden işsizlik, icra, iflas, maaşa haciz, kefil olmak, İcra Büroları, yargı aşamasında olmayan borç iskânı, ayrıca serbest meslek ve borçlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Bireysel İflas | Privatkonkurs

Bireysel İflas, borçlarını ödeyemeyen kişi, önce alacaklılarla masaya oturur ve önce anlaştığı ödeme şartlarının yumuşatılması veya ertelenmesi istenir. 

Sonuç alamazsa bir iflas yöneticisi tayin edilir ve iflas talebinde bulunan kişinin finansal planlayıcısı ve denetçisi, bu kişi olur. 

Mahkemece belirlenen sürede, kişinin tüm gelirleri iflas yöneticisi tarafından toplanır, varsa varlıkları – gerektiğinde satılır ve günlük hayatını idame etmesi gereken herkes için eşit belirlenmiş miktardan artan para, borç ödemeleri için kullanılır. 

Burada kritik olan şeyler, borçlunun iyi niyetli olması, “asgari düzeyde hayat standardı” sürdürmeye razı olması ve yeni borç edinme imkânının kısıtlanmasıdır.

İflas, bilir kişilerin hesaplamalarını mahkemeye sunmasıyla, mahkeme iflasın süresine hükmeder. 

Mahkemenin hükmettiği iflas süresi zarfında, kişi her türlü özel edinmelerden kendisini arındırması, özel mülk, araç ve aylık faturalı cep telefonu gibi zimmete kayıt işlemlerinden mahrum kalmaktadır. |virgül 

Yayınlama: 18.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.