Boğaziçi Üniversitesi | Kararname ile Göreve Getirilen Rektör, Kararname ile Görevinden Alındı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu kararname ile görevinden alındı.

Boğaziçi Üniversitesi | Kararname ile Göreve Getirilen Rektör, Kararname ile Görevinden Alındı

Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak 2021 tarihli kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti. Karar, 1 Ocak’ta Resmi Gazete yayını yapılmadığından ötürü 2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Bulu’nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’nde protesto gösterileri düzenlenmeye başlamıştı.

Protestolar o günden bu yana sürüyordu.

Protestolara diğer üniversitelerden de destek gelmişti. Gösterilerde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı, bazılarının elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alınması tepki çekti.

Şubat ayında da yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi’ne Hukuk Fakültesi ve İletişim fakülteleri kurulacağı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestoları eleştirirken Prof. Dr. Ayşe Buğra’yı da hedef almıştı.

Erdoğan’ın “Osman Kavala denilen Soros temsilcisi olan kişinin karısı da Boğaziçi Üniversitesi’nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” sözlerine Ayşe Buğra “Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını esefle karşılıyorum, memleketim adına üzülüyorum” yanıtını vermişti.

Son olarak Rektörlük, “sağlık ve güvenlik risklerini” gerekçe göstererek kampüslere giriş ve çıkışları 3 Temmuz’dan 5 Temmuz 2021 Pazartesi gününe kadar kısıtlamış, tepki göstermek için kampüse giden akademisyenler, güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmamıştı.

Akademisyenler, haklarının gasp edildiğini, TCK’nın 117, 154, 112 ve 119. maddelerinin ihlal edildiğini söyleyerek suç duyurusunda bulundu.

Melih Bulu kimdir?

17 Ocak 2020’de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atan Bulu, bu görevde bir yılı dolmadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1992 yılında mezun olan Bulu, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yaptı.

Haliç Üniversitesi’nde yer alan özgeçmişine göre, TUSAŞ’da proje mühendisi olarak CASA, Atak Helikopter ve F-16 programlarında çalıştı.

Bulu 2009 yılında tam zamanlı olarak başladığı akademik kariyerinde İstinye Üniversitesi’nin de kurucu rektörlüğü görevini yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü Bulu’nun bu seviyede üçüncü göreviydi.

Bulu’nun asıl tartışma yaratan kariyeri ise siyasi alanda oldu. 2002’de AKP Sarıyer ilçe teşkilatı kurucusu olan Bulu, 2015’te AKP İstanbul Milletvekili Aday Adayı olarak seçimlere katıldı.

Boğaziçi’nde rektörlük tartışmaları Bulu ile başlamadı

Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması aslında Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük konusunda yaşanan ilk tartışma değildi.

2016 yılında üniversitede ilk kez “seçilmiş” değil, “atanmış” bir rektör göreve getirildi. Görevi Melih Bulu’ya devredecek olan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın 2016 Kasım’ında atanması, “kayyum” eleştirilerine neden olmuştu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde o dönemki rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmıştı.

Rektörlük seçimlerinde aday olmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın Barbarosoğlu yerine göreve atanması tepki çekmişti.

Üniversitedeki öğrenci oluşumları ve birçok akademisyen, o dönemden bu yana üniversitede atanmış değil seçilmiş bir rektörün görev yapması gerektiğini savunuyor.

 

Yayınlama: 15.07.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.