18 Ocak’ta Karantinanın Bitmesi Çıkmaza Girdi

Avusturya hükümetinin, antijen testi negatif çıkanlar için 18 Ocak’ta karantina sürecinden çıkmasını ön gören yönetmeliği, muhalefetin bastırmasıyla iptal edilmesi gündeme geldi. Muhalefet, ‘’Enfeksiyonlar gelecek haftanın sonuna kadar 1000’in altında sabit kalmazsa, karantinanın kaldırılmasını tartışmamıza bile gerek yok,” dedi. Peki şimdi ne olacak? 18 Ocak’ta kafe-restoranlar açılacak mı?

18 Ocak’ta Karantinanın Bitmesi Çıkmaza Girdi

Avusturya ÖVP-Yeşiller Koalisyon hükümeti 26 Aralık 2020 ila 24 Ocak 2021 tarihleri arasında kilitlenme ilan etmiş, ancak 15/16 ve 17 Ocak tarihlerinde yapılacak olan kitlesel ücretsiz antijen testlerine katılan ve negatif bir test sonucu alanların, 18 Ocak tarihinden itibaren karantinadan çıkabileceklerini ön gören bir yönetmelik yayınlamıştı. 

Buna göre restoran/kafe ve alışveriş mağazaları 18 Ocak’ta açılacak, ancak test yaptıranlar yararlanabilecek.

Öte yandan, test yaptırmayanlar için karantina süreci 24 Ocak tarihine kadar devam edecek ve FF2 yüksek kaliteli maske takmak zorunda kalacak ve kafe ve restoran gibi sosyal alanlardan yararlanamayacaklar. 

Muhalefet 18 ila 24 Ocak arasındaki şartlı karantinaya karşı çıkarak, yönetmeliğe destek vermeyeceklerini açıkladı. 

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Pamela Rendi-Wagner düzenlediği basın toplantısında, “Yeni enfeksiyonlar gelecek haftanın sonuna kadar 1000’in altında sabit değilse, rahatlamayı tartışmamıza bile gerek yok,” dedi: “İşte tam da bu nedenle sunulan değişiklikle salgın yasasına ihtiyaç var-ancak bu biçimiyle değil. ” Bunun yerine, Avusturya için yeni ve akıllı bir test stratejisine ihtiyacımız var’’ dedi. 

Koruyucu bir aşı kapsamı elde edilene kadar dördüncü bir kilitlenmeyi kesin olarak önlemenin tek yolu budur diyen Rendi-Wagner, 18-24 Ocak haftasına odaklanılmasını da eleştirdi. 

SPÖ, test olanların karantinadan çıkmasını, Anayasaya hem de insan haklarına aykırı bulduğunu söyleyerek, 18 Ocak’ta vaka rakamlarının düşmemesi taktirde, ticaretin tekrardan açılmasının bir anlamının kalmadığını da ekledi. 

Şimdi Ne Olacak?

Üç muhalefet partisi FPÖ, NEOS ve SPÖ’nün yönetmeliğe karşı çıkmaları durumunda, yarınki parlamento görüşmelerinde 18 /24 Ocak arasında uygulanacak yönetmeliğin uygulanması mümkün olmayacak. 
Hükümetin aynı yasayı tekrardan parlamentoya getirme hakkı saklı.

Ancak hükümetin aynı yasayı tekrardan parlamentoya getirmesi için aradan üç hafta geçmesi gerekmektedir.

Bu durumda karantina süreci bitmiş olacak. |virgül

© Bild: virgül 

Yayınlama: 03.01.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.