Uygurlar Viyana’da Çin’i Protesto Etti

Avusturya’da yaşayan Uygurlar, “Doğu Türkistan’da işgal, soykırım devam ediyor. Türk dünyası sessiz kalıyor. Sen sessiz kalma!” Başlığı altında çağrı yapan Uygur Türkleri, Çin’in Viyana temsilciliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Uygur Türkleri, ‘’öz gardaş’’ gördükleri tarafından yine yalnız bırakıldılar.

Uygurlar Viyana’da Çin’i Protesto Etti

Adem Hüyük 

Bir şekilde yurtlarından kaçarak dünyanın çeşitli ülkelerine giden Uygurların, Avusturya’daki nüfusları yaklaşık 300 civarında.

Ülkenin çeşitli kentlerine dağılmış olsalar da büyük çoğunluğu başkent Viyana’da yaşamakta. 

Katliam yıl dönümlerinde veya büyük olayların akıbetinde, uzak kentlerde yaşayan Uygurlar, Viyana merkezli mitinglerde bir araya geldikleri görülüyor. 

Uygur Türklerinin en büyük hayal kırıklığı, soydaşlarından yeterli desteği görememeleridir. 

Dünyanın her yerinde, azınlıklara zulüm yapan ülkelerin kullandığı ‘’terör, terör örgütü’’ gibi argümanların, Çin tarafından, Uygur Türklerine itham edilmesi, özellikle Türkiye’den bu ithama karşılık verilmemesi, hatta Çin toplama kamplarının ‘’Köy Enstitülerine’’ benzetilmesi, Uygur Türklerinin, diğer zulüm gören tüm halklar gibi bu yolda yalnız olduğunu gösterdi. 

İlgili Haberler: 

• Uygur Türkleri Endişeli | Çin, Türkiye İle İmzalanan ‘Suçluların İadesi Anlaşması’nı Onayladı

“Sen Sessiz Kalma!”

“Doğu Türkistan’da işgal, Soykırım devam ediyor. Türk dünyası sessiz kalıyor. Sen sessiz kalma!” Başlığı altında çağrı yapan Uygur Türkleri, sessiz çığlıklarına bir yenisini Viyana’da bugün ekledi. 

Çin’in Viyana temsilciliği önünde protesto gösterisi yapan Uygur Türkleri, Şincan’daki (Doğu Türkistan) akrabalarından haber alamadıklarını dile getirdiler. 

Çin temsilciliğini yakınında oluşturulan polis gözetimi altında toplanan ve ellerinde Çin’de uygulanan zulmün fotoğraflarını ve ‘Doğu Türkistan’a özgürlük’ yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, bir süre Çin aleyhinde slogan attı.

İlgili Haberler: 

• Perinçek’ten Uygur Türkleri Çıkışı | ‘’Bunlar Türk Askerine Kurşun Sıkan Adamlar’’

Ama Yalnızdılar…

Nüfusları 300 olmasına rağmen, çeşitli aralıklarla, özellikle Viyana’da yaptıkları miting ve gösterilerle, ülkelerinde yaşanan zulme dikkat çekmeye çalışıyorlar. 

Avusturya’da ve hatta diğer ülkelerdeki Uygurların en büyük üzüntüsü, “öz gardaş” dedikleri Türkiye, Türklerinin onları yalnız bırakması. 

Viyana’da Uygurların yaptığı gösterilere, Türkiye göçmenleri tarafından katılım, temsilcilik düzeyinde olurken, sayı olarak bir elin parmaklarını geçmemektedir. 

Belki sayıları azdı. Hatta, “öz gardaş” dedikleri, Çin ile olan diplomatik ilişkilerden dolayı uzaktı onlara.

Ama her şeye rağmen, yine de kararlıydılar (…) 

Ne Olmuştu?

Çin’in 1949 yılından bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan halkı dünyanın dört bir yanında seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü Çin’in ‘eğitim merkezi’ olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor.

Müslüman Uygur Türklerini kamplarda topladığı yönündeki suçlamaları reddeden Pekin, Doğu Türkistan genelinde inşa edilen söz konusu yapıları, dünyaya “eğitim merkezi”, “rehabilitasyon merkezi” ya da “mesleki eğitim merkezi” olarak lanse ediyor.

Çin’in Doğu Türkistanlıları tuttuğu ve ülkeden kaçan Uygurların ifadesiyle işkence gördükleri kampların sayısı net olarak bilinmiyor.

İlgili Haberler: 

• Viyana’da Uygur Türkleri Yine Yalnızdı!

Çin Terör Saldırılarından Uygurları Sorumlu Tutuyor

Sincan bölgesinde ve Çin’in değişik yerlerinde gerçekleşen saldırıların ardından bu eylemlerden Uygurları sorumlu tutan Çin, 2014 yılından itibaren ‘teröre karşı halk mücadelesi’ adı altında yeni bir süreç başlattı. 

Ancak Uygurlara yönelik kültürel ve dini kısıtlama ve baskılar 2009 yılından itibaren giderek hız kazandı.|virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 10.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.