Avusturya Çalışma Bakanı İstifa Etti

Avusturya Çalışma Bakanı Christine Aschbacher’in (ÖVP) doktora tezinde intihal olduğu ileri sürülerek derhal istifa etmesi istenmişti.

Avusturya Çalışma Bakanı İstifa Etti

Doktora tezinde intihal olduğu ileri sürülen Halk Partili ÖVP Çalışma Bakanı Christine Aschbache, Cumartesi günü istifasını açıkladı.

Ne olmuştu?

Sebastian Kurz’un kabinesinden Çalışma Bakanı Christine Aschbacher’in tezinde intihal olduğu tespit edilmesi, Avusturya’da bakanın derhal istifa etmesi tartışmalarını başlattı. 

Avusturyalı bir medya bilimcisi, gazeteci ve intihal değerlendiricisi olan Stefan Weber tarafından ortaya çıkartılan olay, Avusturya gündeminde şok etkisi yarattı. 

“İntihal avcısı” Stefan Weber’in iddiaları, akademik çevrelerce doğrulanırsa, bakanın doktorası geçersiz sayılacak. 

Weber, Aschbacher’in Mayıs 2020’de bakan olarak görev yaptığı süre boyunca Bratislava Teknik Üniversitesi’ne intihali tespit etmek için yazılım kullanarak sunduğu tezini inceledi. 

Buna göre metin yüzde 21 intihal yani diğer kaynaklardan alıntı gösterilmeden alınmış metin pasajlarından oluşmaktadır. 

Dolaylı alıntıların “sistematik gizlenmesi” nedeniyle önemli ölçüde daha fazla sayıda bildirilmemiş vakayı varsayan Weber, “Bu çok yüksek bir rakam” diyor.

Bakan Aschbacher cuma günü sözcüsü aracılığıyla “bilgisi ve inancı dahilinde” çalıştığını bildirmişti. 

Diploma Tezi 2006 yılında Wiener Neustadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde sunuldu ve “çok iyi” olarak değerlendirildi.

Bununla birlikte, cuma günü, “Yenilikçi Şirketler İçin Bir Yönetim Tarzı Tasarlamak” konulu tezde, çevrimiçi olarak erişilebilen çok sayıda şüpheli pasaj keşfedilmişti. 

FPÖ Bakanın İstifasını İstedi

Cumartesi günü FPÖ, akademik unvanın geri çekilmesini ve bakanın istifasını talep etti. 

FPÖ Genel Sekreteri Michael Schnedlitz bir yayında, “Şansölye, cumhuriyetin daha fazla zarar görmesini önlemek için derhal bakanının istifasını başlatmalıdır dedi. 

Hafta sonunda SPÖ’den de istifa çağrısı yapıldı.

İktidar Partisi ÖVP ise, araştırmaların sonucunu bekliyor. 

Almanya’da İntihal İstifa Ettirdi

2011 yılında Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg bakanlık görevinden istifa etmiş, milletvekilliğinden de ayrılmıştı. 

Doktora tezinde yaptığı intihalin günışığına çıkması üzerine eleştiri oklarına hedef olan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg istifa etmişti. 

İntihal Ne Demek?

İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.

İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

İntihal’in başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek

Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek. |virgül

Yayınlama: 09.01.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.