HDP Milletvekilinin, Milletvekilliği Düşürüldü

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. HDP’li milletvekilleri Meclis’te “Hak, hukuk, adalet”, “Darbeci AKP” sloganları atarak kararı protesto etti.

HDP Milletvekilinin, Milletvekilliği Düşürüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla birlikte HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesiyle TBMM’deki HDP milletvekili sayısı 55’e indi.

Gergerlioğlu, Meclis’te yargı kararı okunduğu sırada “TBMM’e darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz.

Barış istemek suç değildir.” dedi.

Meclis’ten ayrılmayacağını dile getiren Gergerlioğlu, “Anayasa’yı çiğneyen bu yargı kararının burada okunmaması gerekiyordu.

Ben milletimin bağrındayım, milletimin kalbindeyim. Meclis Başkanı büyük bir sorumsuzluk yaparak, milletvekilini değil iktidarı korudu, suç işlemiş oldu.

Milletin ifade özgürlüğünü koruması gerekirken bunu yapmadı.” dedi.

Öte yandan karar okunduktan sonra HDP’li milletvekilleri Meclis’te “Hak, hukuk, adalet”, “Darbeci AKP” sloganları atarak kararı protesto etti.

Kararın okunmasından kısa bir süre sonra Meclis’teki AK Parti ile MHP sıraları boşaldı. Genel Kurul’u terk etmeyen HDP’liler “Darbeci AKP” sloganları atmaya devam etti.

Sosyal medya da Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi tepki çekti. “GergerliogluYalnızDegildir” etiketi altında on binlerce paylaşım yapıldı.

Euronews’de yer alan habere göre, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, daha önce yaptığı açıklamada, “Anayasa’ya göre kesin hüküm bağlayıcıdır ve onun gereği yerine getirilir. Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun sonucunu beklemek söz konusu değil.” demişti.

HDP’li Milletvekili, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “TBMM’de darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz.

Barış istemek suç değildir. Meclise darbe, sadece bomba atmakla olmuyor. 90 bin kişinin oyunu almış bir milletvekilini meclis dışına itmeye çalışmak bu meclise bir darbedir. Ben de bu darbeye karşı direneceğim.” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, TBMM dinleyici localarında oturan eski AK Parti Bitlis milletvekili Abdürrahim Aksoy’un da vekilliğinin düşürülmesini “Demokratik Türkiye istiyoruz’ diyerek protesto ettiğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, Meclis kararıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Bu hukuksuzluklarınız karşısında asla boyun eğmeyeceğiz.

Anayasayı Enis Berberoğlu konusunda çiğnediniz. Şimdi bir kez daha çiğnediniz. Bu yaptığınızla meclisin itibarını artırmıyorsunuz, tam tersine meclisi yargının bir aracı haline getiriyorsunuz.

Nasıl Berberoğlu kararında geri dönüş yaparak vekilliğini geri iade etmek zorunda kaldıysanız yine aynı şey olacak. Sizler tarihe vekillikleri anayasaya aykırı olarak düşüren biri olarak geçeceksiniz.”

Meral Danış Beştaş: Karar, küçük ortağa verilen bir hediyedir

Saruhan Oluç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Meral Danış Beştaş, “Her gün (HDP) kapatma istiyorlar ya, yarın kongreleri var, herhalde ‘bunu size vermek istiyoruz’ dediler ama verilen halktır, vekillik halka verilen bir ayrıcalıktır.

Biz barıştan ve adaletten bir adım geri durmayacağız.” dedi.

Gergerlioğlu’nun vekilliği neden düşürüldü?

HDP Kocaeli milletvekili Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de “PKK/KCK propagandası yapmak” suçundan hapse mahkum edildi.

Gergerlioğlu’nun yargılandığı davada yöneltilen suçlama, Twitter’da yaptığı bir haberin paylaşımı oldu. Gergerlioğlu, söz konusu habere ya da haberin yazarına herhangi bir suçlama olmadığını, haberi paylaştığı için kendisinin suçlandığını belirtiyor.

Mahkemenin Gergerlioğlu hakkında verdiği mahkumiyet kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine Yargıtay’a gitmiş, dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını 19 Şubat 2021’de onamıştı.

Yayınlama: 17.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.