Viyana Saldırısı | Mağdurlar Şimdiye Kadar 92 Bin Euro Aldı

2 Kasım 2020’deki Viyana saldırının üzerinden altı ay geçmesine rağmen, hükümet, 2 Kasım’daki terör saldırısından sonra ilan ettiği tazminat fonunu henüz kurmadı. Hayatta kalanlar şimdiden devlete karşı davalar açmış durumda.

Viyana Saldırısı | Mağdurlar Şimdiye Kadar 92 Bin Euro Aldı

IŞİD’in üstlendiği Viyana saldırısında dört kişi hayatını kaybetmiş 23 kişi ise yaralanmıştı.

Saldırının arifesinde hükümet tarafından yapılan açıklamada, saldırı mağdurlarına tazminat fonu oluşturulacağı sözü verilmişti-ancak henüz fon oluşturulmadı. 

Sosyal İşler Bakanı Wolfgang Mückstein (Yeşiller), sorulduğunda, tazminat fonunun Bakanlar Kurulu’nun önünde olduğu ve sadece “son oylamada olduklarını” söyledi. 

Maliye Bakanı Gernot Blümel (ÖVP) ise, hükümet toplantısının ardından herhangi bir ayrıntı vermek istemedi.

Şimdiye kadar kurbanlara 92 bin euro ödendi. 

Hayatta kalanlar şimdiden devlete karşı davalar açmış durumda.

Yetkililer Tarafından Yapılan Ciddi Hatalar Saldırıdan Sonra Ortaya Çıktı

2 Kasım’da Viyana şehir merkezinde İslamcı güdümlü terör saldırısında, Makedon ve Avusturya çifte vatandaş saldırgan, polis tarafından vurulmadan önce dört kişiyi öldürdü ve bazıları ağır olmak üzere 23 kişiyi yaraladı.

Saldırıdan sonra ciddi resmi hatalar ortaya çıktı.

Örneğin, Anayasayı Koruma Dairesi, daha önce saldırganın Slovakya’da silah satın alma girişimi hakkındaki bilgileri, ‘Slovakya’dan bilgi gelmesine rağmen,’ yargıya iletmedi.

Bununla birlikte, ilgili sabıka kaydı olan saldırgan sadece şartlı olarak serbest bırakılmıştı ve silah satın alam teşebbüsünden sonra tekrar gözaltına alınabilirdi.

Şubat ayında, Viyana ceza avukatı Ingeborg Zerbes başkanlığındaki bir soruşturma Komisyonu diğer eksiklikleri ortaya çıkardı.

Şimdiye Kadar 92.000 Euro Ödendi

Ancak hayatta kalan bakmakla yükümlü olunan kişilere ve yaralılara tazminat ödemeleri düşük olduğu görüldü. 

Sosyal İşler Bakanlığı’nın belirttiğine göre, Suç Mağdurları Yasasına göre, yalnızca 2.000 ila 12.000 Euro arasında ödemeler mümkün.

Edinilen bilgilere göre şu ana kadar 63’ü onaylanmış (34’ü acı ve ıstırap tazminatı) olmak üzere 69 başvuru var – Bu nedenle 92.000 Euro ödendi.

Sosyal İşler Bakanlığı Çarşamba günü, “Tek başına bunun mağdurların çektiği acıları maddi olarak da dahil olmak üzere yeterli derecede hafifletmeye yeterli olmayacağını” vurguladı.

Bu nedenle, şu anda yeni bir düzenleme üzerinde çalışılmaktadır.

Bakan Mückstein’ın sözcüsü herhangi bir ayrıntı vermedi ve çeşitli seçeneklerin fizibilite açısından incelenmekte olduğunu vurguladı.

Öldürülen Bir Kadının Annesi Avusturya Cumhuriyetine Dava Açtı

2 Kasım’da öldürülen genç bir kadının annesi Avusturya cumhuriyetini şimdiden 125.000 Euro’luk dava açtı ve bunun 80.000 Euro’luk kısmı acı ve ıstırabın tazmini olduğu söylendi. 

Devletin avukatı Wolfgang Peschorn, son zamanlarda mevcut hukuki duruma dayanarak daha yüksek bir tazminatı reddetmişti.|DerVirgül 

© Bild: DerVirgül

Yayınlama: 05.05.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.