FPÖ Tarafından Getirilen Yasayı, Göçmen Tesisatçı Anayasa Mahkemesine Taşıdı

Avusturya Anayasa Mahkemesi (VfGH), sığınmacıların prosedürleri sırasında Avusturya’da çalışmalarına izin verilip verilmeyeceği kapsamında 2004 ve 2018’de çıkarılan ve birbirinin devamı olan kararnameyi incelemeye almayı kabul etti.

FPÖ Tarafından Getirilen Yasayı, Göçmen Tesisatçı Anayasa Mahkemesine Taşıdı

Sığınmacıların prosedürleri sırasında Avusturya’da çalışmalarına izin veriliyor mu?

Bu sorunun kati ve değişmeyecek yanıtı yakın bir gelecekte Anayasa Mahkemesi verecek. 

Sığınmacıların prosedürleri sırasında Avusturya’da çalışmalarına izin verilip verilmeyeceği ve yıllardır siyasetin bu konu ile ne ölçüde ilgilendiği sorusu, artık Anayasa Mahkemesi’nin (VfGH) değerlendirme konusu oldu. 

Bir şikayetin ardından, Yüksek Mahkeme, söz konusu Kararnamelerin yasallığını incelemek için kendi inisiyatifiyle bir prosedür başlatmaya karar verdi.

2004 Kararnamesi

12 Eylül 2018 tarihli kararname ve burada atıfta bulunulan 11 Mayıs 2004 tarihli kararname şimdi teste tabi tutuluyor.

2018 tarihli kararname – 2004 tarihli kararla bağlantılı olarak – sığınmacılara yalnızca mevsimlik işçi veya hasat işçisi olarak geçici istihdam için çalışma izni verilebileceğini öngörüyor.

2004 tarihli kararname, o zamanki Çalışma Bakanı Martin Bartenstein’dan (ÖVP) geliyor ve sığınmacıların yalnızca hasat işçisi veya mevsimlik işçi olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

2018’den kalma, o zamanki Çalışma Bakanı Beate Hartinger-Klein’a (FPÖ) ait ve sığınmacıların çıraklık eğitimi yapmasını kaldırdı.

‘’Mahkeme, şimdilik, bu kararnamelerin sadece mevcut yasal durum hakkında bilgi sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda sığınmacılara istihdam izni verilmesi konusunda bağlayıcı (kısıtlayıcı) kurallar içerdiğine inanmaktadır.

Bununla birlikte, bu varsayım doğrulanırsa, bu kararnameler Federal Resmi Gazetesinde kararnameler olarak ilan edilecekti” dendi. 

Bu soruyu açıklığa kavuşturmak için, diğer şeylerin yanı sıra Çalışma Bakanının görüş bildirebileceği bir ön prosedür başlatılacaktır.

Bir Şirket Sığınmacıları İstihdam Etmek İstedi

Altta yatan dava, Eylül 2019’da Pakistan’dan bir sığınmacı için çalışma izni başvurusunda bulunan bir tesisatçı ile ilgilidir.

AMS, Çalışma Bakanının 12 Eylül 2018 tarihli bir kararnamesi uyarınca, sığınmacıların çalışma izni başvurularının, AMS bölge danışma kurulunun oybirliğiyle onaylamaması halinde reddedilmesi gerektiği gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Tesisatçının AMS kararına yönelik şikâyeti Federal İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Şirket, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı şikayette 2018 tarihli kararnameye itiraz etti: Ne Yabancılar İstihdam Yasası (AuslBG) ne de Birlik Yasası sığınmacıların öğretim dışında bırakılmasını öngörüyor.

Avukat Umutlu 

Şikayetçiyi temsil eden avukat Michaela Krömer, olası sonuçlar hakkında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin olumlu bir karar vereceği kanısında. 

Kararnamelerin yürürlükten kaldırılması durumunda, AMS’nin her başvurunun içeriğini incelemesi gerekecektir.

Avukat Michaela Krömer, hükümet veya çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP), daha sonra bir düzenleme şeklinde yeni kısıtlamalar getirmeye çalışabilir dedi. 

Ancak bunun için engeller daha yüksek: bunu yapmak için yasal bir yetkiye ihtiyaç var ve Krömer’e göre bu mevcut değil. Bu nedenle, ÖVP ve FPÖ de Kararnamelerle düzenlemeleri kabul ettiğini ifade etti. |virgül 

Yayınlama: 17.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.