Avusturya’da 362.101 Kişi İşsiz

Avusturya’da kısıtlamarın kaldırılmasıyla beklenen istihdam alanları beklenildiği gibi açılmadı. İşverenler bir yandan düşük ücretli çalışan ararken, diğer yandan yeni çalışan almayarak, mevcut personele fazla mesai yaptırarak üretim sağlıyor.

Avusturya’da 362.101 Kişi İşsiz

Şu anda Kamu İstihdam Kurumu’na (AMS) işsiz olarak kayıtlı 289.901 kişi var, bir hafta öncesine göre 5.000 kişi daha az.  Eğitim (Meslek) kurslarında 72.200 kişi var, yani Avusturya’da şu anda 362.101 kişi işsiz.

İşsizlikteki düşüş biraz yavaşladı, geçen hafta işsiz sayısı 7.083 kişi düşmüştü. 

Çalışma Bakanlığı’na göre, şu anda bir yıl öncesine göre 136.000 daha az insan işsiz.  

19 Mayıs’taki açılış adımlarından bu yana işsizlik 37.600 kişi olarak düştü.

Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP) Salı günü Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, “Açılışlar işgücü piyasasında önemli bir toparlanma sağladı,” dedi.  

Gece gastronomisinde daha sonraki açılış adımlarından ek iyileşme etkileri beklenebilir.  “Aynı zamanda, kriz işgücü piyasasını etkilemeye devam ediyor, bu nedenle turizm gibi acil ihtiyaç duyulan sektörleri desteklemek için yeniden başlama ikramiyesinin yıl sonuna kadar uzatılması gerekiyor,” dedi.

Turizm Bakanı Elisabeth Köstinger (ÖVP), “İnsanları tekrar istihdama döndürmek istiyoruz ve turizmin bu işgücüne acilen ihtiyacı var” diyerek,  yeniden başlama bonusunun yıl sonuna kadar uzatılması, doğru zamanda yani yaz sezonu hazırlıklarının ortasında doğru olduğunu ifade etti. 

Yaklaşık 300.000 Kişi Hala Korona Kısa Süreli Işte Çalışıyor

Şu anda 299.600 kişi Corona kısa süreli çalışma sistemine kayıtlı. 

Çalışma Bakanı, açılışların kısa çalışma üzerindeki etkilerinin ancak Ağustos ayından itibaren Mayıs ayı kısa çalışma hesaplarından sonra tahmin edilebileceğini söyledi.  

Uzmanlar: Piyasalarda Güven Kaybı Var

Öte yandan, ekonomi uzmanları, işsizliğin açılışlara rağmen çok yavaş düşmesini, işverenin yaşanabilecek yeni bir kısıtlamadan korktuğunu ve bu anlamda işçi alımına temkinli yaklaştığını söylüyor.|DerVirgül

Yayınlama: 22.06.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.