Avusturya Vatandaşlığı Alacağı Güvencesi Verildi | 6 Yıldır Vatansız

Avusturya vatandaşlığı talebinde bulunan bir göçmenden, mevcut vatandaşlığından iki yıl süre zarfından çıkması durumunda, Avusturya vatandaşlığı alacağı güvencesi verildi. Ancak göçmen kanının işlediği trafik ihlali suçlarından dolayı, mahkeme, vatandaşlık hakkı olmadığına hükmetti. Kadın altı yıldır vatansız yaşıyor…

Avusturya Vatandaşlığı Alacağı Güvencesi Verildi | 6 Yıldır Vatansız

Viyana eyaleti, Estonyalı bir kadının Aşağı Avusturya eyaletinden aldığı vatandaşlığa alınma sözünü, kadının idari ihlalleri nedeniyle iptal etti.

Avrupa Adalet Divanı’na (ECJ) göre bu, AB hukuku ile uyumlu değil.

Avrupa Adalet Divanı’na göre, Viyana eyalet hükümetinin, iki idari suç işlediği için Estonyalı bir başvuranın Aşağı Avusturya eyalet hükümeti tarafından vatandaşlığa alınma garantisini iptal etme kararı, orantılılık ilkesine uygun değildir.

Kadın Neredeyse Altı Yıldır Vatansız

Mart 2014’te, Aşağı Avusturya Hükümeti, Estonya vatandaşlığından iki yıl içinde çıkması durumunda Avusturya vatandaşlığı alma sözü verdi ve kadın da bu şartı yerine getirerek, Estonya vatandaşlığından çıktı.

Bu nedenle, Ağustos 2015’in sonundan beri vatansız durumda.

Sonuç olarak, Avusturya vatandaşlığını almasının önündeki engeli kaldırdığını teyit etti, ancak Viyana eyalet hükümeti 2017’de çeşitli idari ihlaller nedeniyle vatandaşlığa alınma şartlarını karşılamadığına karar verdi.

Avrupa Adalet Divanı Sözcüsü General Maciej Szpunar Perşembe günü yayınlanan son önergesinde, Estonya vatandaşlığını kaybederek Birlik Vatandaşlığı Statüsünü de kaybetmiş olan kadının durumunun, doğası ve sonuçları itibariyle Birlik Hukuku kapsamına girdiğini yazıyor.

İdari Suçlar Yeterince Ciddi Değil

Alkol oranı binde 0,5 ile 0,8 arasında olan ve otomobilde muayene vizesi (Pickerl) olmayan kadın trafik kontrolünde yakalandı.

Avrupa Adalet Divanı, Viyana eyalet hükümetinin vatandaşlık güvencesinin geri alınmasına ilişkin kararı, eğer bu, sürücü belgesinin geri alınmasıyla sonuçlanacak kadar ciddi olmayan karayolu trafiğindeki idari suçlarla gerekçelendiriliyorsa, orantılı değildir hükmüne vardı. 

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı nihai yazısında, “Viyana eyalet hükümetinin kararının, kadının işlediği idari ihlaller göz önüne alındığında, kamu düzeni veya kamu güvenliği için gerçek, mevcut ve önemli bir tehlike oluşturmadığını düşünmüyorum” ifadesine yer verdi. 

Kararın bağlayıcı bir yanı olmamasının yanı sıra, genel olarak birlik ülkelerinin uyduğu bu hüküm kapsamında, önümüzdeki aylarda bağlayıcı bir karar verileceği bekleniyor. |DerVirgül

Yayınlama: 05.07.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.