Kurz Hükümeti Sağcı Göstericilere Tolerans mı Gösteriyor?

Avusturya’da SPÖ ve NEOS partileri, aşırı sağcı Korona inkarcılarının yaptıkları gösterilerdeki saldırgan tavrına karşın, hükümetin özellikle sağcı göstericilere karşı tolerans gösterdiği iddiasında bulundu.

Kurz Hükümeti Sağcı Göstericilere Tolerans mı Gösteriyor?

Avusturya’da binlerce kişinin katıldığı, Korona önlemlerine karşı gösterilerde aşırı sağ gövde gösterisi yapmış ve bütün Korona yönetmeliklerini dinlemeyerek maske ve mesafe kuralları ihlal edilmişti.  

Tolerans mı Tanınıyor?

NEOS ve SPÖ partileri Hükümetin geçtiğimiz haftalarda yaşanan corona gösterilerinde özellikle sağcı göstericilere karşı tolerans gösterdiğini iddiasında bulundu. Genelde gösterilere daha sert müdahale eden ve ceza yazan polis ekiplerinin, son haftalardaki gösterilerde daha pasif tutum göstermesi de muhalefet tarafından eleştiri konusu oldu.

Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ’nün geçmiş cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avusturya’da aşırı sağın İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük seçim başarısını elde etmesi ve ÖVP ile süren iki yıllık koalisyon sürecindeki kadrolaşma aşırı sağın güçlenmesine devlete daha çok söz sahibi olmasın neden oldu. 

Avrupalı politikacıların aşırı sağa karsı bu kadar toleranslı davranması, Aşırı sağın sadece Avusturya’da değil Avrupa Birliği içerisindeki çok sayıda ülkede güç kazanmasına neden oldu.

Aşırı sağ, sadece Avusturya’da değil, pek çok Avrupa birliği ülkesinde yükselişte. Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağcılar, mültecilere yönelik sert politikaları savunuyor. “Mülteciler sınır dışı edilsin, Avrupa Birliği’nden vazgeçilsin.”  Avrupa’nın çok sayıda ülkesinde giderek güç kazanan aşırı sağ akımların ortak söylemi bu. 

Macaristan’da milliyetçi muhafazakar ve sağ popülist Fidesz 2010 yılından beri tek başına iktidar. Başbakan Viktor Orban, Brüksel’den gelen protestolara rağmen basın özgürlüğü ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin konularda kısıtlamalarını sürdürüyor. Orban, mültecilerin gelişini engellemek için de sınırlarına tel örgüler çektirdi.
© Bild: virgül 

 

 

Yayınlama: 11.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.