Avusturya’da Emsal Teşkil Edecek Hamile Kadın Davası

Avusturya iş hukukuna göre, deneme süresinde hamile olduğunu iş yerine beyan eden kadınların işten çıkartılmasını engelleyen bir yasa yoktu. Mahkeme, işine son verilen hamile kadına iş hukukunda cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına hükmetti.

Avusturya’da Emsal Teşkil Edecek Hamile Kadın Davası

Avusturya’nın Kärnten Eyaleti Wolfsberg ilçesinde çalışan bir kadın, hamile olduğunu iş yerine bildirmesi üzerine, iş yeri kadının deneme süresi kapsamında olduğunu ileri sürerek, çalışanın işine son verdi.  

Hamile kadın, Wolfsberg İşçi Odaları Birliği (AK) müracaat ederek yardım talebinde bulundu.  

Avusturya iş kanunlarına göre, hamile olduğunu beyan eden bir çalışan kesinlikle işten çıkartılamaz. Bu hamile kadınları ve ileride anneleri koruma amaçlı kanunla güvence altına alınmıştır.  

Peki, Bu Kanun Deneme Süresinde Geçerli mi? 

Wolfsberg AK bölge ofisi Müdürü Jürgen Jöbstl, yasanın arka plan hakkında” işten çıkarma ve işten çıkarılmaya karşı özel koruma hamile kadınlar için geçerlidir – ancak deneme süresi boyunca değil ” diye açıkladı.  

Kanunlar, deneme süresini bitirmemiş kadınların hamile kalması durumunda, iş verenin, hamile kadınları işten çıkartılmasını olanaklı kılmakta.  

Cinsiyet Ayrımcılığı 

Hem işçinin hem de işverenin birbirlerine alışmasını sağlamak adına oluşturulan deneme süresinin yasal zemininde görülen cinsiyet ayrımcılığından söz eden AK müdürü, sorumlu çalışma ve sosyal mahkeme önünde Eşit Muamele Yasası kapsamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı haksızlığa itiraz ettiklerini belirtti.  

Ancak şirket yönetiminin mahkemede yaptığı açıklama: İstihdam ilişkisinin sona ermesi hamilelik bildirimi ve cinsiyet ile ilgili olmadığı, artık işe ihtiyaç kalmamıştı, yönünde oldu.  

Mahkeme İşverene İnanmadı 

Ancak mahkeme bu gerekçeye inanmadı ve karar verdi: Denetimli serbestlik döneminde istihdam ilişkisinin sona ermesi, cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle yasadışıdır.

Hamile kadının, deneme süresinde sayılmadan, hamile ve anne koruma iş kanununa göre değerlendirilmesine karar verdi. |virgül 

© Bild: virgül  

Yayınlama: 06.08.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.