Macaristan’dan Türkiye dayanışması

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi’nin Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’ye yaptığı kınamayı Macaristan’ın engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Macaristan’dan Türkiye dayanışması

Alman Der Spiegel gazetesi tarafından dün ortaya atılan iddiada, AB’nin ortak kınama mesajını Macaristan’ın ilk etapta veto ettiği öne sürülmüştü. Ancak Macaristan AB Daimi Temsilcisi Oliver Varhelyi, euronews Macarca muhabirinin Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşıma yorum yazarak, bu bilgiyi ‘yalan haber’ olarak nitelendirmişti.

Macaristan’da gündem olan konu hakkında son açıklama ise hükümetten geldi. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, veto iddiaları hakkında sorulan bir soruya cevaben kınama metnine Visegrad Dörtlüsü ve AB’nin bütünlüğünü bozmamak için onay verdiklerini söyledi.

Gulyas, “Macar diplomasisi olarak Türkiye’nin topraklarındaki 4 milyon mülteciyi ülkelerine gönderme çabalarını destekliyoruz. Savaşı tabii ki desteklemiyoruz ama iki konu beraber değerlendirilmeli.” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da yerel basına yaptığı açıklamalarda, uzun bir süre boyunca ortak açıklamayı engellediklerini ancak sonuç olarak kınama metninin yayımlanmasını onayladıklarını belirtti.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği, çarşamba günü 28 üye devlet adına yaptığı ortak resmi açıklamada, Suriye’ye yapılan askeri operasyonun bölgedeki çatışmalara kalıcı bir çözüm olmayacağına yer vererek Türkiye’ye “harekatı durdurun” çağrısı yapmıştı.

Yayınlama: 11.10.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.