Avusturya’da sığınma merkezinin kundaklanması siyasi gerilim yarattı

Avusturya’nın Linz kentinde sığınmacıların kalması için inşa edilen merkez kundaklandı. Linz belediye başkanın açıklamaları, göçmen karşıtı ve kundaklamayı haklı çıkartıyor gerekçesiyle eleştirilere neden oldu.

Avusturya’da sığınma merkezinin kundaklanması siyasi gerilim yarattı

Cumartesi akşamı Linz Lunzerstraße’de sığınmacılar için inşa edilen bir şantiyenin kundaklanması, Yukarı Avusturya Eyaleti başkenti olan Linz’de siyasi tartışmalara neden oldu.

İtfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürülen yangının ardından bir açıklama yapan Linz Belediye Başkanı Klaus Luger [SPÖ], yeni mülteci mahallelerinin kurulması söz konusu olduğunda federal ve eyalet hükümetlerinden halkla daha fazla diyalog talep etti.

Belediye Başkanı Luger kundaklamaya ilk tepki olarak, “Failler ve amaçları hala bilinmese bile, sığınmacıların Lunzerstrasse’deki barınmalarıyla bir bağlantısı olduğu varsayılabilir,” dedi.

Belediye Başkanı Luger’in bu açıklamasına, Linz’deki ek konaklama yerlerine karşı çıktığı, Linz’in zaten kabul yükümlülüğünü orantısız bir şekilde yerine getirdiğini savunması eklenerek, “Luger’in neredeyse kundaklamayı savunuyor” eleştirilerine neden oldu.

Öte yandan, Eyalet Parlamentosu Üçüncü Başkanı Peter Binder [SPÖ], belediyelerin konut güvenliği Yasası konusunda daha fazla söz sahibi olmalarını istedi. Binder, belediye başkanlarının iktidarsızlığının halk arasında memnuniyetsizliği ve hayal kırıklığını körüklediği konusunda uyardı.

Siyasetçiler kundaklamayı sert şekilde eleştirdi

Yukarı Avusturya Komünist Parti [KPÖ] sözcüsü Luger’a yönelik eleştirilerde bulunarak, “Açıkça ülkelerinden kaçan insanları ve onların ülkemizdeki varlıklarını hedef alan bir kundaklama saldırısına yanıt olarak, birinin kendi toplumunda daha az sığınma yeri talebiyle ve federal hükümetle siyasi değişiklik alışverişinde bulunarak yanıt vermesi, tamamen yanlış bir sinyal verir ve dolaylı olarak failleri haklı çıkarır” dedi.

“Şiddet, nefret ve bu tür radikal önlemler, sığınmacıların yerleştirilmesi konusundaki tartışmalarda hiçbir zaman doğru çözüm değildir – bu tür eylemler şiddetle kınanmalı ve Yukarı Avusturya’da yeri yoktur “diyen Sosyal İşler Bakanı Hattmannsdorfer şunları söyledi: Yukarı Avusturya’da, kitlesel mahalleleri önlemek için küçük mahallelerde merkezi olmayan bir konaklama sağlamayı taahhüt ediyoruz. Amaç, yasadışı göç yoluyla akını Avrupa tarzında azaltmak olmalıdır diye konuştu.

Yeşiller Partisi belediye meclis üyesi Eva Schobesberger, kundaklamaya öfkeyle tepki gösterdi: “Bu, en şiddetli şekilde kınanmalı. Lunzerstraße konumu hakkında ne düşündüğünüzden bağımsız olarak, sığınma arayan insanlar için yapılan konaklama yerine bir kundaklama saldırısı gerçekleştirilmesi yıkıcı bir eylemdir.” Dedi.
Cumartesi günü saat 18.00 sıralarında çıkan yangın itfaiyeye haber verildi. Sahaya vardıklarında, sığınmacıların barınacağı prefabrik evlerin inşası için bazı ahşap malzemeler yanıyordu dendi. İtfaiye, alevlerin kısa sürede söndürüldüğünü bildirdi. | © DerVirgül

Yayınlama: 05.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.