Savaşa karşı yürüyüş çağrısı | “Tarafsız Avusturya harekete geçmeli!”

Uluslararası hukuka aykırı saldırı savaşlarının hiçbir gerekçesi yoktu ve olamaz: ne geçmişte büyük batılı güçlerin Yugoslavya, Irak, Afganistan ve Libya’ya karşı savaşları ne de şu anda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı. Linz’de savaşa karşı yürüyüş çağrısı yapıldı…

Savaşa karşı yürüyüş çağrısı | “Tarafsız Avusturya harekete geçmeli!”

Avusturya’nın Linz kentinde savaşa karşı yürüyüş çağrısı yapıldı.

24.02.2023 Cuma günü yapılacak yürüyüş, saat 15:00’da Schillerpark Linz’de başlayacağı açıklandı.

Yürüyüşü organize eden kurumların ortak bildirisi şöyle:

“Savaş ve iklim krizlerinin neden olduğu Habitatların tahrip edilmesi, göçün en önemli nedenlerinden biridir. Tersine, barış ve iklim adaleti mülteci acısını önlemek için önemli bir katkıdır.

Dolu nükleer cephanelikler ve kötüleşen iklim krizi karşısında şunu söylüyoruz: 21. yüzyılda savaş ortadan kalkmalı, aksi takdirde insanlık yok olma tehdidi altındadır. Önümüzdeki on yıl, bir iklim felaketini hâlâ önleyip önleyemeyeceğimize karar verecek.

İklim hedeflerine ancak çatışmadan ziyade uluslararası işbirliğine, savaş hukukundan ziyade uluslararası hukuka, silahlanma yerine SİLAHSIZLANMAYA güvenerek ulaşabiliriz.

İklim adaleti çağı başlayacaksa, savaşlar çağı bitmeli! İhtiyacımız olan dönüm noktası bu! İklim adaletinin barışa ihtiyacı var. Barışın iklim adaletine ihtiyacı var.

Tarafsız bir ülke olarak Avusturya, müzakereci, köprü kurucu ve öncü olarak barış ve iklim adaletine önemli katkılarda bulunabilir.

Bu nedenle hükümetten ve Ulusal Konseyden şunları talep ediyoruz:

SAVAŞIN HEMEN DURDURULMASI İÇİN MÜZAKERECİ OLALIM!

Tırmanma sarmalından çıkmalıyız. Avusturya, Ukrayna ile Rusya arasında Mart/Nisan 2022’deki Ukrayna-Rusya müzakerelerinin sonuçlarına dayanan müzakereleri desteklemeli: ateşkes, Rus işgal birliklerinin işgal altındaki topraklardan çekilmesi, Ukrayna’nın tarafsızlığı ve kendi kaderini tayin hakkı.

Tüm açık anlaşmazlıklar yalnızca müzakere masasında çözülebilir!

AVRUPA’DA ORTAK BİR EV İÇİN KÖPRÜLER KURALIM!

Michael Gorbaçov’un vizyonunu inşa etmeliyiz: birbirimize karşı militarizasyon yerine birbirimizle işbirlikçi güvenliği temel alan “ortak bir Avrupa evi”nin kurulması.

Temel, uluslararası hukuka, özellikle de uluslararası ilişkilerde şiddet kullanma ve tehdit etme yasağına saygı olmalıdır. Avusturya, ABD ve Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere tüm aktörleri içeren bu yönde bir müzakere süreci başlatmak için çalışmalıdır!

İKLİM ADALETİNİN VE BARIŞIN ÖNCÜLERİ OLALIM!

Planlandığı gibi, küresel askeri operasyonlara hazırlanmak için daha büyük ölçekli fosil projeleri inşa etmek ve Avusturya askeri harcamalarını ikiye katlamak yerine, şunları talep ediyoruz: herkes için karşılanabilir, yenilenebilir enerjilerin teşviki, gereksiz trafik ve enerji israfını önlemek için sosyal önlemler, iklim dostu bir tarım ve gıda dönüşümünün başlatılması!

Avusturya, mültecilerle değil, kaçışın nedenleriyle -savaş, açlık, çevresel yıkım- mücadele eden bir politika uygulamalıdır, yani mültecilere yönelik insan hakları sorumluluğumuzu da yerine getirmeliyiz, örneğin: zulümden, şiddetten kaçan insanlar için güvenli kaçış yolları ve geçim kaynaklarının yok edilmesi; göç nedenlerinin tanınması için adil prosedürler; uygun barınma ve mültecilere eşit muamele.

İklim koruma ve sosyal güvenlik birbirine karşı oynanmamalıdır. Sadece iklim ve çevreyi koruma yoluyla herkes için sürdürülebilir bir yaşam kalitesi yaratabiliriz.

İnsanları gerekli ekolojik değişiklikleri yapmaya ancak sosyal güvenlik aracılığıyla motive edebiliriz. Yurtiçi toplumsal barış, barış odaklı bir dış politikanın temelidir.

Destekleyen Kuruluşlar:

Solidarwerkstatt Österreich, Pax Christi OÖ, Katholische ArbeitnehmerInnen Bewegung OÖ, Extinction Rebellion OÖ, Südwind OÖ, Sozialistische Jugend OÖ, Alternative ve Grüne GewerkschafterInnen OÖ, Die Grünen Generation plus OÖ
Musikalische Unterstützung durch Betty Rossa” | ©  DerVirgül

Yayınlama: 23.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.