50 Cent! 20’ye Olmaz Mı?

Çok sayıda ayrı milletten göçmenin yaşadığı 10. Viyana Bölgesinin pazarında, pazarcılarla görüştük. Pazarlık kültürü ve pazarcıların insan analizleri.

50 Cent! 20’ye Olmaz Mı?

Adem Çetin

Pazar kelimesi Farsça bāzār kelimesinden türetilmiş. Her ne kadar pazarların gelişimi ve evrimi ile ilgili tarihçelerin ve arkeologların ellerinde fazla bir veri olmasa da, ilk kurulan pazarlara ait bulgular M.Ö. 3000 yılını işaret ediyor.

Öte yandan, pazarlar önceleri şehir merkezlerinin dışında yer alan bölgelerde kurulmaya başlandığını biliyoruz. 

Kasaba ve şehirlerin nüfusu arttıkça şehir duvarları dışında kurulan pazarların şehirde yaşayanların ihtiyaçlarına cevap vermek üzere sokaklara ve şehrin içine doğru yayılım göstermiş.

Zamanla pazarlar; sebze, meyve veya kumaş satmanın dışında ticaretin merkezi olmuş ve bilgi ve ticaretin değiş tokuş alanı haline gelmiştir.

Pazarlar çok kültürlü toplumlarda, sadece meta alışverişi görevi görmediği gibi, kültürel bir kaynaşmanın da aracı olmuştur.

Avusturya’da Pazar kültürü, azımsanmayacak derecede devam etmektedir.

Bu gün 10. Viyana Bölgesi Favoriten caddesinde kurulan rutin pazarı gezerek, pazarcılarla konuştuk.

50 Cent! 20’ye Olmaz Mı?

Pazarların vazgeçilmez diyaloglarından en önemlisi tabi ki, pazarlık yapmaktır. Çeyrek yüzyıl Viyana pazarlarında pazarcılık yapmış kişilerin, yaşanmışlıkların verdiği tecrübe ile, çok kültürlüğün ayak üstü analizini bize yapabilmekteler.

Pazarcılar, bir kişinin, davranışından, giyim tarzından, Almanca aksanından ve pazarlık yapışından, hangi milletten geldiğini çok kolay anlamaktalar.

Pazarcılara göre, en acımasız pazarlık yapanlar Afganlar. Zira 50 Cent olarak fiyatlandırılan etikete, 20 cent olmaz mı sorusu, genelde o kesimden gelmekte. Cep telefonu aksesuarı satan bir pazarcı, 10 Euro etiket fiyatına, 2 Euro fiyat verenlerin olduğunu söylüyor.

Bir Euro’ya satılan eşofmanlar, iki Euro’ya terlikler, 50 Cent’e takılar, üç Euro’ya tişörtler, mültecileri beklemekte.

Binlerce kilometre uzaklardan gelerek, yeni bir yaşam kurmaya çalışanlar, kendileri gibi çok uzaklardan daha önce gelmiş insanlarla, pazarlarda dolaylı ilişki kuruyor, bu sayede hem kendisi tanınmış oluyor, hem de, kendisi tanımış oluyor içerisine girdiği toplumu.

Çok Lisanlı Pazarcılar

Pazarcılara göre, müşterilerin ayrı milletlerden olmasının verdiği bir diğer zenginlik ise, çok dil öğrenme şansınızın olması. Hindistanlı pazarcı hemen ekliyor ama, ‘’yabancı dil dediysem, sadece rakamlar ve selamlaşma’’ gibi kısa kelimeler öğreniyoruz.

Pazarcılara göre, en iyi Almancayı Sırplar ve Türkiye göçmenleri konuşuyor. Pazarlık yaparken kendi dillerini kullananlar ise Suriyelilerin olduğunu belirtiyor.

‘’Yetiş Bacım’’ Her Yerde

Pazarcılarla olan söyleşilerimize devam ederken, ‘’Yetiş Bacım’’ yardım derneğinin pazarda açmış olduğu tezgahı görüyoruz.

Yetiş Bacım Derneği Başkanı Hanife Ada, her zamanki gibi, engellilerle dayanışma kapsamında, pazarda takı ağırlıklı ürünlerini satıyordu.

Hanife Ada, kurban bayramı vesilesiyle toplanan kurbanların Afrika’ya, ihtiyaç sahiplerine ulaşacağından bahsederken, bu yılki kurban bayramının izin sezonuna denk gelmesiyle, çoğu yardım sever vatandaşlarımızın Türkiye olduklarını ve dolaysıyla orada kurbanlarını kestiklerini söyledi. Ama buna rağmen yeterli derecede kurban vekaleti aldıklarını belirtti.

10. Viyana Mültecilerin Yeri

Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı 10. Bölge, mültecilerinde yerleşim bölgesidir. Bu nedenle, fiyatlarda, bölgenin sosyolojik yapısına göre şekil almakta. Tabi ürünlerin kalitesi de düşmekte. Başka bir bölgede üç Euro yenilebilen döner, burada 1,9 Euro’ya artı birde ayran hediyesi olarak alınabilmekte.

Fiyatların düşmesi pazarcıları etkilemiş olsa da, pazarcılarında ‘sürümden kazanmak’ gibi bir umutları bulunmakta.

Burası Viyana’nın en canlı semtlerinden birisi, ekonomiye yön veren bir işletme sayısına sahip. Ama bir o kadar da yoksulluğun bariz şekilde görüldüğü semt olma özelliğini içinde barındırmakta.

10. Viyana Bölgesi pazarları, medeniyetler arasındaki diyalektik bağın en bariz şekilde görüldüğü yerdi./virgül

© Bild:virgül

Yayınlama: 09.08.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.