AKH | ‘’2.000 Yeni Koronavirüs Vakası, 200 Uzun Vadeli Koronavirüs Tedavisi Görecek Hasta Demektir’’

Viyana Genel Hastanesi AKH, Korona ile enfekte olmuş kişilerin yaklaşık yüzde onu iyileştikten sonra yorgunluk, dolaşım sorunları ve konsantrasyon bozuklukları gibi uzun vadeli etkilerden muzdarip olduğunu açıkladı. AKH’ya göre, her iki bin yeni korona enfeksiyonu beraberinde, iki yüz uzun vadeli korona hastası getiriyor.

AKH | ‘’2.000 Yeni Koronavirüs Vakası, 200 Uzun Vadeli Koronavirüs Tedavisi Görecek Hasta Demektir’’

Korona ile enfekte olmuş ancak iyileştikten sonra yorgunluk, dolaşım sorunları ve konsantrasyon bozuklukları gibi uzun vadeli etkilerden muzdarip olanlar için, bir ay önce bu hastalar için Viyana Genel Hastanesinde (AKH) ilk “Long Covid” ayakta tedavi kliniği kuruldu.

Hastaların çoğunluğu 20 ila 50 yaşları arasında, en küçüğü 18, en büyüğü 85 ve yüzde 70’i kadın.

Ambulans Takvimi Eylül Ayına Kadar Dolu

Başlangıçta haftada beş hastayı tedavi etmeyi planlamıştık diyen “Long Covid” ayakta tedavi kliniği başkanı Mariann Györgyösi, “Şimdiye kadar tedavi edilen hasta sayısı, ihtiyaç çok büyük olduğu için neredeyse üç kat fazla” dedi.

“Long Covid” ayakta tedavi kliniğinin randevu takviminin Eylül ayına kadar dolu olduğu kaydedildi. 

Klinik başkanı, Etkilenenlerin çoğu yorgunluktan, bitkinlikten ve kalp çarpıntısından ve aynı zamanda nörolojik sorunlardan şikayet ettiğini ifade ederek, “Örneğin, tümü fiziksel dayanıklılığın azalmasına ve psikosomatik hastalıklara yol açan hafıza bozuklukları ve kelime bulma bozuklukları yaşamakta” olduğunu belirtti. 

Doktor, ambulans kapasitesinin bir an önce artırılacağını umuyor. Bir kişinin semptomları olması ve beş ay sonrasına kadar randevu almaması tıbbi olarak mantıklı değildir. 

Etkilenenlerin sayısı büyük olasılıkla hızla artmaya devam edeceğini belirten Györgyösi, günde 2.000 yeni korona enfeksiyonuyla birlikte, 200 “uzun süreli covid” kurbanlarının da “üretileceğini” söylüyor.

Öte yandan, Avusturya’da, etkilenenlere Innsbruck’taki göğüs hastalıkları bölümünde de bakıldığını hatırlatan Györgyösi, tüm muayene ve tedavilerin tek bir enstitüde yapılabilmesi için ülke çapında bir ambulans ağının kurulmasını istiyor.|DerVirgül 

© Bild: DerVirgül

Yayınlama: 01.05.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.