Büyükelçilikten Türkiye-Avusturya ilişkilerinde 2022 yılı açıklaması

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinden yapılan basın açıklamasında, 2022 yılı Türkiye-Avusturya diplomatik ilişkiler hakkında bilgi verildi. Açıklamada, iki ülke ilişkilerini 2023 yılında daha da ileriye götürecek öngörülen çalışmalara vurgu yapıldı.

Büyükelçilikten Türkiye-Avusturya ilişkilerinde 2022 yılı açıklaması

Cuma günü Türkiye’nin Viyana Büyükelçilik binasında, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert, Salzburg Başkonsolosu Günay Babadoğan Ertan ve Bregenz Başkonsolosu Gülseren Çelik, 2022 yılı değerlendirmesi kapsamında basın açıklaması yaptılar.

Avusturya ile ilişkilerin yeniden iyiye gitmesinde dönüm noktası olarak, Avusturyalı arkeologların yeniden Efes’de araştırmalar gerçekleştirmesine Türkiye’nin izin vermesi olduğunu vurgulayan Ceyhun, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 mart başında yaptıkları telefon görüşmesi ve 11 Mart’ta Antalya’da gerçekleşen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesinin önemine dikkat çekti.

İki ülke cumhurbaşkanın birden fazla telefon görüşmesi, beraberinde Türkiye’nin, Avusturya’nın NATO iş birliğine yönelik ablukasını sona erdirmesini getridir.

Ozan Ceyhun 2022 yılı açıklamasına şöyle devam etti:

“Avusturya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Nurten Yılmaz [SPÖ] ve beraberindeki heyetin, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve İçişleri Bakanı Gerhard Karner ve 17 yıl sonra bir Avusturya Parlamento Başkanın Ankara’yı ziyareti ilişkilerin daha da olumlu seyrini oluşturmuştur.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, NATO Liderler Zirvesi’nin yapıldığı İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya gelmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nun yapıldığı New York’ta, Cumhurbaşkanı Erdogan ile Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in Türkevi’nde görüşme gerçekleştirmesi, Avusturya-Türkiye ilişkilerin ivme kazandırmıştır.

Türkiye’nin üç büyük şehir belediye başkanının Viyana ziyareti, akıbetinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Viyana temasları çerçevesinde Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer ve Avusturya Ulusal Meclis Başkanı Wolfgang Sobotka ile bir araya gelmesi ve yine meclis başkanımızı Sobotka’nın ziyaret boyunca hiç yalnız bırakmaması, ayrıca, büyükelçiliğimizdeki sergiye meclis başkanımızla birlikte katılması, Türkiye-Avusturya ilişkilerinin 2023 yılında daha da iyiye gideceğinin işareti olarak kabul edilmelidir.”

“Konsoloslarımızın işlevi değişiyor”

Konsolosluklarımız artık sadece vatandaşlarımızın bürokratik işlerini yapan kurum olmanın yanı sıra, bulundukları alanlarda yerel, federal kurumlarla ilişkiler kuran, birlikte hareket eden bir işleve sahiptir diyen Büyükelçi Ceyhun, ticaret odalarıyla kurulan ilişkiler kapsamında Avusturyalı yatırımcılara Türkiye teşvik ediliyor ve tanıtılıyor dedi.

Ceyhun, belediyeler kurulan ilişkiler doğrultusunda Türkiye’den kardeş şehirler edinilmesine teşvik ediliyor diyerek, Linz kenti Belediye Başkanı Klaus Luger’in [SPÖ], Türkiye ziyaretine ve Linz-İzmir arasında geliştirmekte olan ilişkiye atıfta bulundu.

Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert, Salzburg Başkonsolosu Günay Babadoğan Ertan ve Bregenz Başkonsolosu Gülseren Çelik, görev bölgelerinde yaptıkları çalışmaları anlatarak, Salzburg’un Linz kentinde, Viyana’nın ise Graz kentinde mobil konsolosluk uygulamasının, vatandaşlara getirdiği kolaylıktan bahsettiler.

Üç başkonsolosta, kaymakamlıklar ve belediyelerle olan ilişiklerinin çok iyi olduğunu ve görüşme talep ettikleri tüm Avusturya makamlarından çok olumlu yanıtlar aldıklarına vurgu yaptılar.

2023 daha yoğun olacak

Açıklamada, 2023 yılında Türkiye’de yapılacak olan seçimler kapsamında konsolosluklara sandıklar kurulacağı, bu bağlamda aylar öncesinden vatandaşın rahat ve demokratik bir şekilde oylarını kullanmaları için her türlü çalışmanın yapılacağı vurgulandı.

Öte yandan, 2023 yılında Türkiye-Avusturya diplomatik ilişkilerinde görüşmelerin daha üst düzeyde yapılacağı konusunda ip uçları veren Ceyhun, ancak karşılıklı üst düzey ziyaretlerin hangi makamlarca yapılacağı konusunda bir açıklama yapmadı. | © DerVirgül

Yayınlama: 10.12.2022
Düzenleme: 10.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.