Viyana Devlet Operası’ndan “Nürnberg’in Usta Şarkıcıları”

Umut Kaya ve Yiğit Gül, Viyana Devlet Operası’nda sahnelenen, 19. yüzyıl Alman bestecisi Richard Wagner tarafından 1868’de yazılmış ve bestelenmiş üç perdelik “Die Meistersinger von Nürnberg” isimli operada yer aldı.

Viyana Devlet Operası’ndan “Nürnberg’in Usta Şarkıcıları”

Dünyaca ünlü “Nürnberg’in Usta Şarkıcıları” [Die Meistersinger von Nürnberg] operası Viyana Devlet Operası’nda sahnelendi.

Nürnberg’in Usta Şarkıcıları (Almanca tam ismi: Die Meistersinger von Nürnberg) 19. yüzyıl Alman bestecisi Richard Wagner tarafından 1868’de yazılmış ve bestelenmiş üç perdelik operadır.

Bu opera dünya opera evleri repertuvarlarında popüler olarak günümüze kadar sahnelenmektedir.

Popüler opera repertuvarı içinde, genellikle dört buçuk saatten daha fazla alarak, en uzun süren eserdir.

Eserin mekânı 16. yüzyıl ortalarında o zaman bir bağımsız şehir olan ve Kuzey Avrupa Rönesansı’nın merkezlerinden biri olduğu kabul edilen Nürnberg şehirdir.

Eserin hikâyesi çoğunluğu şehrin önemli loncalarına bağlı olan esnaf, usta, kalfa ve çırakların şarkıcılık ve güfteciliği bir zanaat prensiplerine göre geliştirip devam ettiren amatör müzisyen lonca [Usta Şarkıcılar Loncası] mensuplarının hayatlarını ve bir şarkı ödülü için bir lonca mensupları arasındaki bir yarışmayı konu alır.

Bu hikâye gerçekte tarihte geçmiş kişileri içerir; örneğin Hans Sachs (1494-1576) şehrin tarihinde çok ünlü bir Usta Şarkıcı idi.

Nürnberg’in Usta Şarkıcıları Wagner’in opera eserleri arasında birçok özellikleri dolayısıyla ender bulunur bir opera eseridir. Wagner’in ustalık yılları içinde yazdığı tek komedi konuludur.

Viyana Devlet Opera sahnesinde iki Türk

Opera korusunda yer alan Umut Kaya ve opera akademisinde yer alan Yiğit Gül, Perşembe akşamı Viyana Devlet Operası’nda sahnelenen [Die Meistersinger von Nürnberg] operasında yer aldı. | © DerVirgül

Yayınlama: 16.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.