Viyana Terör Davasında Müebbet Hapis Cezası

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 Kasım 2020’de şehir merkezinde IŞİD yanlısının dört kişiyi öldürdüğü ve bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla kişiyi yaraladığı saldırı kapsamında yargılanan altı kişinin davası sonuçlandı.

Viyana Terör Davasında Müebbet Hapis Cezası

2 Kasım 2020’de Viyana şehir merkezinde bir Kuzey Makedonya-Avusturya çifte vatandaşı dört kişiyi öldürdü ve bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla kişiyi yaraladı. Saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

Viyana’daki terör saldırısıyla ilgili olarak, savcılık yaşları 21 ile 32 arasında değişen altı erkeğe suçlamada bulundu. Sanıklar esas olarak cinayet, terör örgütü [Bölüm 278b Paragraf 2 StGB] ve suç örgütü [278a StGB] ile bağlantılı terör suçlarına katılma suçlarından [278c Madde 2 StGB] suçlandığı davanın 15. gününde bağlayıcılığı olmayan kararlar verildi.

Sanıklardan dördü müebbet hapis istemiyle ve ikisi için 20 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Ekim ayından bu yana Viyana’da cinayet, terör örgütü ve suç örgütüyle bağlantılı terör suçlarına karışmaktan yargılanıyorlar.

Jüri çok sayıda duruşma gününü tamamladı ve saldırgan Kujtim F.’nin destekçisi olduğu iddia edilen kişilerin suçluluğuna karar verdi.

Savcıya göre, yardımcıların rolleri açık: 23 yaşındaki birinci sanık, saldırganla birlikte saldırı silahı için mühimmat satın almak üzere Slovakya’ya gitti – sonuçta başarısız oldu. İkinci ve üçüncü sanıklar [22 ve 24], Kujtim F. ile birlikte katliamın hedefini belirlediler, onu desteklediler ve cesaretlendirdiler.

Tıpkı, saldırganın 32 yaşındaki beşinci sanıktan aldığı silahların yüklenmesi de dahil olmak üzere, suçun işlendiği gün son hazırlıklara yardım eden dördüncü sanık [28] gibi. Bu, Kujtim F.’ye Kalaşnikof ve kartuşlarla birlikte tabanca sattı. Altıncı sanığın [22] ise yaptığı sadece bir temas.

Jürinin toplam 28 soru üzerindeki değerlendirmesi on saat sürdü. Mahkeme başkanının da hazır bulunduğu son derece istisnai bir durum. Avukat Rudolf Mayer’e göre, böyle bir durumu son 40 yılda yalnızca bir kez yaşamıştı.

 

Karar

On iki saatten fazla süren tartışmanın ardından karar açıklanırken sanıkların aileleri de hazır bulundu. Birçok yüzde rahatlama, diğerlerinde umutsuzluk görülüyordu.

Sanık Bruak M. suçlu bulundu. Suikastın hazırlanmasına yardım ettiği ve Kujtim F.’yi bunu yapması için cesaretlendirdiği söyleniyor. Saldırıdan önce, kendisini daha da cesaretlendirdiği söylenen bir veda ziyaretine bile geldiği belirtildi.

Hidayetullah Z. de benzer bir şeyle itham ediliyor. Saldırganı aylarca destekledi ve cesaretlendirdi. Ayrıca cinayet silahlarını hazırlamasına yardım ettiği söyleniyor. 28 yaşındaki kişinin DNA’sı, mühimmat ve bir silahta bulundu.

İshak S. de suçlu bulundu. Silah ve mühimmat temininde çok önemli bir rol oynadığına kanaat getirildi.

Adem M. de suçlu bulundu. 32 yaşındaki kişinin silahı suikastçıya verdiği söyleniyor.

Ayrıca çarşamba günü mahkemede bunu kabul etti, ancak “Bununla ne yapmak istediğini bilmiyordum” dedi.

Dört sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı – Karar kesin değildir. | © DerVirgül

Yayınlama: 02.02.2023
Düzenleme: 02.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.