Viyana’nın Göbeğinde Radyoaktif Atık

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da, kent merkezinde korunaksız bir konteynerde radyoaktif tıbbi atık içeren 100 tane, 30 litrelik varil bulundu.

Viyana’nın Göbeğinde Radyoaktif Atık

Viyana’da, polis karakoluna yakın bir sanayi bölgesinde ve en yakın konut alanına sadece bir kilometre mesafedeki bir araba tamirhanesinde, yasadışı olarak yerleştirilmiş nükleer atık variller tespit edildi.

Kronen Zeitung’un haberine göre, Yerel hastanelerin kanser tedavisi veya teşhisi nedeniyle kullanılan  radyoaktif tıbbi atık içeren 100  tane mavi 30 litrelik variller – Seibersdorf Araştırma Merkezinde uygun şekilde imha edilmek yerine – kent merkezinden kiralanan paslı bir nakliye konteynerinde saklandı.

Polonya’dan getirilen ve özellikle kanser tedavilerinde kullanılan radyoaktif tıbbi enerji, görüntü elde etme ve hücre veya tümörleri yok etme, hastalıkların teşhis ve tedavisinde, X ışınlarının bulunduğu günden beri yaygın olarak kullanılan röntgen ile beraber, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri için kullanılmaktadır.

Viyana hastanelerinin, radyoaktif tıbbi atıkların imha alanına götürülmesi ve imha edilmesi için anlaştığı firma, Seibersdorf Araştırma Merkezinde uygun şekilde imha edilmek yerine – sıradan bir alanda kiralanan paslı bir nakliye konteynerinde sakladı.

Tehlikeler

Varillerin tüm sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalmaları durumunda, düşük sıcaklıklarda ısıya veya donmaya neden olabilirler – ve içeriklerinden sızıntı yapabilirler.

Yangın durumunda, kurşun mantosun erimesi de yeraltı suyunu veya havayı kirletmekle tehdit eder.

Bomba Tehlikesi

Araştırmacıların başka bir endişesi ise: Şayet, radyoaktif tıbbi atıklar yanlış ellere geçerse, radyoaktif maddeden bomba imalatı yapabilirler!

Yetkili makamalar, soruşturma açıldığını bildirirken, radyoaktif tıbbi atığın bir seferde, Seibersdorf Araştırma Merkezine götürülmesinin de mümkün olmadığı, zire araştırma merkezinde bu kadar varillin imha edileme bilmesi için yeterli olanak olmadığı belirtildi. (Virgül.at)

Yayınlama: 16.03.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.