Yüzlerce genç araştırmacı Viyana’da gösteri yaptı

Yüzlerce genç araştırmacı ve orta düzey öğretmen salı günü daha iyi çalışma koşulları için Viyana’da gösteri yaptı.

Yüzlerce genç araştırmacı Viyana’da gösteri yaptı

Üniversite toplu sözleşme görüşmelerinin bugün başladığı Kamu Hizmeti Sendikası genel merkezi önünde, en azından fiili fiyat artışını [Enflasyon] kapatacak ücret artışlarını yüksek sesle talep ettiler. Ayrıca üniversitelerdeki zincir sözleşmelerinin de kaldırılması istendi.

Gewerkschaft Öffentlicher Dienst [GÖD] Kamu Hizmeti Sendikası önünde başlayan, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve son olarak Viyana Üniversitesi’nin ana binasına taşınan gösterideki konuşmacılar, kadrolu profesörlükler dışındaki personelin çalışma koşullarının berbat olduğu konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Doktora öncesi ve doktora sonrası öğrencilerin güçlerini birleştirdiği Unterbau Wissenschaft (NUWiss) ağından Leoni Breth, 2002 yılında yeni üniversite yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana, üniversitelerdeki orta düzey öğretim üyelerinin bir istihdam krizi içinde olduğunu söyledi. Şu anda, orta düzey öğretim üyelerinin yüzde 80’inin yalnızca belirli süreli bir sözleşmesi var dedi.

Breth’e göre üniversite sistemi, öğreten, araştıran, yayınlayan, proje sunan ve meslektaşlarının başvurularını değerlendiren yaklaşık 34.000 kişi olmadan ayakta kalamaz. Ayrıca, sözleşmeler sadece küçük bir kısmı kapsadığı için bu işlerin çoğu boş zamanlarda yapılıyor. Gelecek için umut yok, sürekli mükemmel olma baskısı nedeniyle stres yüksek ve genç araştırmacıların talep ettiği hareketlilik, aileleri olan genç araştırmacılar için neredeyse ulaşılamaz. En fazla iki uzatmadan sonra toplam süreyi sekiz yılla sınırlayan 2021 zincirleme sözleşme değişikliği sonucunda durum artık “birçok kişinin varlığını tehdit ediyor” diye devam etti.

Konuşmacılar, Mevcut zincir sözleşmesi düzenlemesi nedeniyle, Viyana Üniversitesi’nin Avrupa ve küresel son teknoloji araştırmalardaki rekabet gücünün risk altında olduğunu görüyoruz.” Ayrıca, mevcut haliyle zincirleme sözleşme yönetmeliği, öğretim görevlerini de içerecek şekilde, genç bilim insanlarının, örneğin doktora çalışmaları sırasında, öğretim konusunda deneyim kazanmalarını engellemektedir diye konuştular.

Avusturya Üniversiteleri Bilim ve Sanat Elemanları Birliği (ULV) de üniversitenin istihdam politikasında “temel bir reform” çağrısında bulundu ve “dalgalanma yoluyla yenilik” fikrini kınadı. | ©  DerVirgül

Yayınlama: 06.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.