İhtirasın Sonucu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in bir araya gelmesi için, değişik cephelerde aynı amaca hizmet eden uzun süredir bir lobi çalışması sürdürüldü. Haftalar öncesinde bu görüşmeyi isteyen AK Parti ve SPÖ’lü siyasetçiler Ankara’da görüşmeler yaptı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna ettiler.  Kim bilir, belki de bütün bu çabalar Erdoğan ve Ludwig’den bağımsız […]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in bir araya gelmesi için, değişik cephelerde aynı amaca hizmet eden uzun süredir bir lobi çalışması sürdürüldü. Haftalar öncesinde bu görüşmeyi isteyen AK Parti ve SPÖ’lü siyasetçiler Ankara’da görüşmeler yaptı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna ettiler. 

Kim bilir, belki de bütün bu çabalar Erdoğan ve Ludwig’den bağımsız gelişti. Zaten bir kopukluk olduğunun ip ucaları, görüşmenin seyri ve ön açıklamalardaki çelişkilerden görülmekte. 

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’e Türkiye ziyafetinden birkaç gün önce gazeteciler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme planınız var mı diye sorduğunda, Ludwig yok diyecekti. 

Her ne kadar Ludwig ve eyalet yönetimi bunu iç politika nedeniyle gizli tutmaya çalışsa da Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun “Die Presse” gazetesine, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacağı konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine bilgi verdiğini bir hafta önce açıklamıştı. 

Belediye Başkanı Michael Ludwig ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesini organize eden AK Parti ve SPÖ içindeki birleştiriciler, Ludwig’in görüşmeyi son ana kadar teyit etmemesiyle cumhurbaşkanını, dolayısıyla Türkiye’yi düşürdükleri durumun farkındalar mı acaba? 

Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve AK Parti Avusturya kanadı tarafından organize edildiği anlaşılan bu görüşmeden her iki ülkenin muhalefetinin yanı sıra, memnun olmayanların en başında sanırım Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyor. 

Zira Ludwig ile çekilen fotoğraflarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüz ifadesi memnuniyetsizliğini dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüz ifadesi Avusturya medyasının da dikkatinden kaçmamış olacak ki Ludwig çok memnun, Erdoğan daha sert bakıyor ifadelerine yer vermiştir. 

Statü olarak zaten eşit olmayan görüşmenin “siyasi” bir zemine oturtulmak istenmesi, Ludwig’in bir eyalet valisi olduğu ve yetki sınırlarının unutulduğunu gösteriyor. 

Nihayetinde yapılan görüşmeden sonra, Ludwig’in sosyal paylaşımları tamamen iç politikaya odaklı açıklamalar olup, Başbakan Karl Nehammer’in [ÖVP] Madrid’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi kapsamında Erdoğan’la bir araya gelmesinden önce yapılan bir hamle olarak değerlendirile bilinir.  

Dostane bir görüşme olduğu söylenen ve basına kapalı gecen bölümlerde, “Kopenhag Kriterleri” konuşulduğunu ileri süren Viyana’nın Sosyal Demokrat liderine karşın, edindiğim bilgilere göre, “Kopenhag Kriterleri”, buluşmada söz konusu dahi olmadığı yönünde. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Viyana Belediye Başkanı Ludwig’in bir araya gelmesi, son günlerde Avusturya Türkiye ilişkilerindeki iyileşmeye bir ivme kazandıracağı kesin. Ancak çok büyük beklentiler içerisine girenler, görüşmenin bir fiyaskoyla sonuçlandığının farkında değiller. Bunu ileriki günlerde daha net anlayacakları kesin…

Anlaşılması güç olan bir başka gelişme ise Ludwig’in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmemesidir. Kardeş parti olan CHP ve SPÖ’nün kendi ülkelerinde en büyük şehirlerin belediye başkanları olarak bir araya gelmemeleri, kendi içerisinde bir tutarsızlık taşımakta. 

Öte yandan bu görüşmeyi başarı olarak hanelerine yazanlar ve belediye başkanı ve vali olan Ludwig’e ülkenin başbakanı misyonu yükleyenler, Avusturya Anayasası’nın 16. Maddesini gözden geçirmeleri gerekmektedir.  

Görüşmenin bir de SPÖ içerisindeki yankıları var. 

Özellikle SPÖ içerisindeki “Sol” kanat görüşmeyi şiddetle eleştiriyor. Ancak bu son kongrede Ludwig’in yüzde 94 oy alarak yeniden eyalet lideri seçilmesi gerçeğini değiştirmiyor…

 

________________________________________________

Biz ancak sizin desteğinizle ayakta kalabilir ve büyüyebiliriz!

Siz bu haberi okurken, biz yeni bir haberi yazmaya başlıyoruz. Kimi zaman içerik üretmek için haftalarca araştırma yapıyor, insanlarla görüşüyoruz. 

Bunu yaparken de habere konu olan taraf, olay, gelişme ve açıklamaların “şartlarından bağımsız” olarak sizlere aktarmaya çalışıyoruz. 

Objektif haber, özgür yorum anlayışımızla hiçbir gücün etkisi altında kalmadan ve her gün yeniden ve yeniden öğrenerek yazmaya devam ediyoruz…

Editoryal bağımsızlığı sağlayabilmek, siyasi ve ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. 

Bu nedenle Der Virgül’ü destekleyin ve Avusturya’da Türkçe bağımsız kaliteli gazeteciliğin gelecekte de var olmaya devam etmesine yardımcı olun…

Der Virgül sadece okuyucularına karşı sorumluluk duyar…. 

Destekleriniz için

IBAN: AT45 6000 0103 1026 6499 / Adem Hüyük

Yayınlama: 13.06.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.