Yunan gazeteci : Türkiye’deki kampları görünce ülkemden utanç duyuyorum

Yunan gazeteci Liana Spyropoulou, Türkiye ve ülkesindeki mülteci kamplarını karşılaştırdı. Alman Bild gazetesinin muhabiri Spyropoulou, ‘Türkiye’deki kampları görünce ülkesinden utanç duyduğunu’ söyledi

Yunan gazeteci : Türkiye’deki kampları görünce ülkemden utanç duyuyorum

Alman Bild gazetesinin Yunanistan muhabiri Liana Spyropoulou, Türkiye’deki mülteci kamplarını ülkesindeki kamplarla karşılaştırdı.  Gördüğü manzara karşısında çok şaşırdığını aktaran Yunan gazeteci, Türkiye’deki mülteci kamplarının Yunanistan’dakilerden bin kat daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Alman Bild gazetesinin Yunanistan muhabiri Liana Spyropoulou

Türkiye’deki kamplar 5 yıldızlı otel gibi

Türkiye’deki mülteci kamplarının Yunanistan’daki kamplara oranla 5 yıldızlı otel gibi olduklarını aktaran Spyropoulou, kampların fotoğraflarını da yan yana koyarak karşılaştırma yaptı.

Yunan gazeteci, ülkesindeki kamplarda tuvalet ve banyoların toplu bir alanda olduğunu, çöpten geçilmediğini, insanların kötü hava şartlarına karşı korunmasız bir şekilde yerlerde yattığını belirtti, Spyropoulou haberinde, Altınözü ve Kilis’teki kamplarda mültecilerin konteynır evlerde yaşadıklarını, kendilerine ait tuvalet banyo ve mutfaklarının bulunduğunu, her yerin tertemiz olduğunu ve hatta çevrenin yeşillendirildiğini aktardı.

Yunanistan’daki bazı kamplarda çocuklar için eğitim imkanı olmadığına dikkati çeken gazeteci, çocukların da pislik içinde oynadıklarını, Altınözü ve Kilis’te ise anaokulu, okul ve hatta müthiş bir kütüphanenin bulunduğunu kaydetti.

Yunanlı gazeteci Liana Spyropoulou ülkesindeki kamplarda güvenliğin olmadığını, yemek için 3-4 saat sıra beklendiğini ve kayıtlı olanlar için ayda 90 euro verildiğini belirtti.

Parmak iziyle giriş çıkış yapılan Türkiye’deki kamplarda ise güvenliğin çok yüksek olduğunu ifade eden Spyropoulou, mültecilerin kendi yemeklerini yapma imkanı olduğunu ve kişi başı 100 euro ödeme yapıldığını aktardı. Haberde Türkiye’deki sığınmacılardan bazılarının iş bulduklarını ve çalıştıklarını da aktardı.

Spyropoulou, ülkesindeki mültecilerin yatacak döşekleri bile olmadığı için aylarca toprakta yatıklarını, açık havada ateşle yemek hazırlamak zorunda kaldıklarını ve çocukların korunmasız olduğunu da ekledi.

Yunanistan adına utanç verici

Yunanistan’ın 65 binden daha az mülteciyi barındırma konusunda başarısız olduğunu buna karşın üç milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye’nin başarılı olmasının ülkesi adına utanç verici olduğunu kaydeden Liana Spyropoulou, ”Bir Yunanlı olarak utanıyorum.” ifadesini kullandı.

Spyropoulou, ”Türkiye’de, benim hükümetimin, benim Yunanistan’ımın mültecilerle nasıl insanlık dışı bir oyun oynadığının, en zavallıların ve korunmasızların sırtından nasıl siyaset yapıldığının farkına vardım” ifadesini kullandı./Independent Türkçe

Yayınlama: 05.11.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.