Avusturya 15 Yıl Aradan Sonra İlk Kez Suriyeli Suçluyu Sınır Dışı Etti

15 yıl sonra ilk kez bir sınır dışı işlemi gerçekleşti
Perşembe günü, terör örgütü IŞİD ile bağlantılı olan Suriyeli bir suçlu Avusturya’dan ülkesine sınır dışı edildi. İçişleri Bakanı Gerhard Karner bu adımı, “sert ama adil bir iltica politikasının bir parçası” olarak değerlendirdi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu sınır dışı işlemiyle birlikte Avusturya, yaklaşık 15 yıl aradan sonra ilk kez bir kişiyi Suriye’ye geri gönderdi. Aslında bu sınır dışı işlemi geçen hafta yapılacaktı, ancak Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle hava sahasının kapalı olması sebebiyle ertelenmişti.
“Sert ama adil iltica politikası”
Bakan Karner, “Bugün gerçekleştirilen sınır dışı işlemi, sert ama aynı zamanda adil bir iltica politikasının bir parçasıdır,” dedi. Karner, özellikle mahkûm edilmiş suçluların Avusturya’dan uzaklaştırılması yönündeki çabaların sürdürüleceğini belirtti ve Suriye’ye yönelik benzer sınır dışı işlemlerinin de yakın gelecekte gerçekleşebileceğini ifade etti. Hazırlıkların sürdüğünü de ekledi.
32 yaşında, IŞİD propagandası yapmaktan mahkûm edildi
Sınır dışı edilen 32 yaşındaki Suriyeli, Kasım 2018’de Salzburg Eyalet Mahkemesi tarafından “terör örgütü üyeliği” suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kendisini adeta bir “medya mücahidi” olarak tanıtan kişi, propaganda videoları, fotoğraflar, grafikler ve kolajlarla IŞİD’e militan kazandırmaya çalışmıştı. Avrupa toplumunu korku ve paniğe sürüklemeyi hedefleyen içeriklerini birçok dijital platformda [Google, Facebook, Telegram, YouTube, Instagram vb.] yayıyordu. Twitter’da yaklaşık 30 hesap yönettiği tespit edildi. Elektronik cihazlarında 40.000 dosya ele geçirildi.
Sığınma hakkı iptal edildi, uzun süre sınır dışı edilemedi
Bu mahkûmiyetin ardından, Avusturya Yabancılar ve İltica Dairesi [BFA], Şubat 2019’da şahsın mülteci statüsünü iptal etti ve süresiz giriş yasağıyla birlikte sınır dışı kararı verdi. Ancak o dönemdeki Suriye koşulları nedeniyle sınır dışı işlemi gerçekleştirilememişti.
Cezaevinden çıktı, tekrar iltica başvurusunda bulundu
2024 sonunda cezasını tamamlayan Suriyeli, cezaevinden salıverildi. Şartlı tahliye koşullarında tutuklanması mümkün olmadığı için her gün polis merkezine gidip imza atmakla yükümlü kılındı. Henüz tahliye edilmeden önce, Kasım 2024’te ikinci bir iltica başvurusunda bulundu. Ancak bu başvuru Nisan 2025’te reddedildi ve yeniden süresiz giriş yasağıyla birlikte sınır dışı kararı verildi. Bu kez Suriye’ye sınır dışı kararı, ülkedeki siyasi durumun değişmesi [Esad rejiminin devrilmesi] nedeniyle mümkün hale geldi. Bu kararın temelini Avrupa İltica Ajansı’nın [EUAA] ülke raporları oluşturdu.
Mart 2025’te başka bir suçtan tekrar tutuklanan şahıs, iki aylık hapis cezasının ardından gözaltına alındı ve sınır dışı işlemi hazırlandı.
İstanbul aktarmalı Şam’a gönderildi
İçişleri Bakanı Karner’in açıklamasına göre, şahıs İstanbul aktarmalı bir tarifeli uçuşla Suriye’nin başkenti Şam’a gönderildi. Karner, bu açıklamayı Viyana Havalimanı’nda yaptıktan sonra Bulgaristan-Türkiye sınırına hareket etti.
Karner Suriye’yi ziyaret etmişti
Avusturya’nın bu adımı aslında uzun süredir planlanıyordu. Nisan ayı sonunda, Karner Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile birlikte Suriye’yi ziyaret etmiş, yeni yönetimle geri dönüş ve sınır dışı konularında somut adımlar üzerinde anlaşmaya varmıştı.
Karner, Suriye İçişleri Bakanı ile yapılan birebir görüşmenin bu iş birliğini mümkün kıldığını belirtti. Esad rejiminin devrilmesi sonrası oluşan yeni yönetimle henüz resmi bir anlaşma bulunmasa da bu görüşmeler üzerinden pratik iş birlikleri geliştirildiği aktarıldı.
AB içinde nadir bir durum
AB ülkelerinden Suriye’ye sınır dışı işlemleri oldukça nadirdir. Eurostat verilerine göre son aylarda Romanya ve Macaristan gibi ülkelerden bazı kişilerin Suriye’ye iade edildiği iddia edilse de bu işlemlerin gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediği belirsizdir. Avusturya, resmi olarak Suriye’ye doğrudan bir suçluyu sınır dışı edebilen ilk AB ülkesi oldu. İçişleri Bakanlığı’na göre Esad rejiminin çöküşünden bu yana 350 Suriyeli kendi isteğiyle ülkesine geri döndü.|© DerVirgül