Yunus Emre Enstitüsü’nün eski Başkanı Ateş tutuklandı

Yunus Emre Enstitüsü’nün eski Başkanı Ateş tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında “yolsuzluk” soruşturması yürütülen Yunus Emre Enstitüsü’nün eski Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in tutuklandığını bildirdi.

Başsavcılık, Yunus Emre Vakfı bünyesindeki usulsüz işlemler nedeniyle vakfın zarara uğratıldığı iddiaları üzerine “Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Yunus Emre Enstitüsü”nün eski başkanı Şeref Ateş, 16 Temmuz”da Ankara Esenboğa Havalimanı”nda gözaltına alındı.

Ateş, bugün savcılıkta ifadesi alındıktan sonra, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme, şüpheli Ateş’in tutuklanmasına karar verdi.

400 milyon TL’lik yolsuzluk iddiası
Yunus Emre Enstitüsü’nde 400 milyon TL’lik yolsuzluk iddiasıyla yürütülen soruşturmada, aralarında eski başkan Şeref Ateş’in oğlu Enes Ateş’in de bulunduğu 23 kişi hakkında iki ayrı iddianame hazırlanmıştı.

Zanlılara “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlamaları yöneltilirken, firari eski başkan Ateş’in dosyası ayrılmıştı.

Savcılığın iddianamesinde şüpheliler, alınmayan mal ve hizmetler için fatura kesmek ve sahte şirketler üzerinden kamu zararı oluşturmakla suçlanıyor.

Yunus Emre Enstitüsü ne yapıyor?
Faaliyetlerine 2009 yılında başlayan Yunus Emre Enstitüsü, 66 ülkede 92 ofisle hizmet veriyor. Türkçe öğrenmek isteyenlere kurslar düzenleyen Enstitü, Türkiye’nin tarihini, dilini, kültürünü de bu ülkelerde tanıtıyor. Türkiye ve Türkçe dili üzerine yapılan çalışmaları da destekleyen Enstitü, çok sayıda konser, etkinlik, yapım ve yardımı da örgütlüyor.

Kurumun 2023 Faaliyet Raporu’na göre Enstitü’nün 2023 yılı bütçesi 1,3 milyar TL idi.| DW

Yayınlama: 18.07.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.