SPÖ’den “İmamoğlu Serbest Bırakılsın” önergesi | AK Partili üç belediye başkanının Viyana’ya geliyor olması

SPÖ’den “İmamoğlu Serbest Bırakılsın” önergesi | AK Partili üç belediye başkanının Viyana’ya geliyor olması

| Adem Hüyük

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili hazırlanan ve Viyana Belediye Meclisi’nde görüşülen “Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Gelişmeler Konusunda Endişe” başlıklı önerge, SPÖ, NEOS ve FPÖ’nün oylarıyla kabul edilirken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı: Aynı süreçte AK Partili beş belediye başkanının Viyana Belediyesi tarafından kente davet edildiği ortaya çıktı.

AK Parti’nin yurt dışı kolu olan Uluslararası Demokratlar Birliği [UID] kaynaklarına göre; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 11 Nisan 2025 Cuma günü Viyana’ya gelecek.

Geçtiğimiz haftalarda da Yozgat Sarıkaya Belediye Başkanı Osman Gözan ile Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Viyana Belediyesi’nin verdiği bir iftar programına katılmıştı.

Viyana Belediyesi bu ziyaretlerin amacını “modern atık yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri çerçevesinde teknik temaslar” olarak açıklasa da 27 Nisan’da yapılacak Viyana Eyalet Seçimleri öncesinde AK Partili isimlerin bu yoğunlukta davet edilmesi, dikkatleri seçim atmosferi ve diaspora politikalarına çevirdi.

“İmamoğlu Serbest Bırakılsın” önergesi: Bir metnin gölgesinde oluşan çelişki

Viyana Belediye Meclisi, 26 Mart 2025’te yaptığı oturumda, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki olarak SPÖ ve NEOS tarafından sunulan ve “Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Gelişmeler Konusunda Endişe” başlığını taşıyan önergeyi kabul etti.

Önergenin bir bölümünden alıntı:” Son yıllarda dünya genelinde artan otoriter eğilimler ile şehirlerin ve yerel yönetimlerin yetkilerine yönelik müdahalelerin endişeyle izlendiği vurgulandı.”

Önerge, Yeşiller ve ÖVP’nin birlikte hazırlayıp daha önce Meclis’e sunduğu “İmamoğlu Serbest Bırakılsın” ifadesini doğrudan içeren metnin SPÖ ve NEOS tarafından desteklenmemesi üzerine düşmüştü. SPÖ ve NEOS, kendi önerilerini Yeşiller’in önergesinden alıntı yaparak, ancak daha yumuşatılmış bir dille sundu. Bu haliyle önerge Meclis’ten geçti.

“SPÖ önergeyi sulandırdı” tartışması: Aslan’dan sert açıklama

Yeşiller Viyana Meclis Üyesi Berivan Aslan, Der Virgül’e yaptığı açıklamada, önerge metninin ilk taslağını kendisinin kaleme aldığını ve ÖVP’nin önergeye ortak olduğunu belirtti. Aslan, SPÖ ve NEOS’un ise bu önergeyi kopyalayarak, otoriterleşmeye karşı daha yumuşak ifadelerle değiştirdiğini ve bu haliyle Meclis’ten geçirdiklerini iddia etti.

Önergenin, sadece Der Virgül ve Virgül bünyesindeki DV grubunda yayımlanması üzerine, sosyal medyada SPÖ’ye yönelik tepkiler başladı.

Sosyal medya kullanıcıların büyük bir bölümü; Viyana meclisinin Türkiye’nin içişlerine karışamayacağı yönünde tepki gösterirken, bir kesim ise; önergeyi tutarsız olmakla eleştirdi.

Öte yandan, SPÖ’nün, CHP ile kardeş parti ilişkisi içinde olmasına rağmen Ekrem İmamoğlu’nun ismini doğrudan anmayan bir önergeyi tercih etmesi, “kararsızlık” ve “seçim yatırımı” iddialarını güçlendirdi.

Viyana seçimleri öncesi diaspora manevraları mı?

Viyana’daki Türk toplumu içinde Yozgat, Samsun ve Sakarya kökenli seçmenlerin sayıca fazla olması, AK Partili belediye başkanlarının bu şehirleri temsilen Viyana’ya davet edilmesinin rastlantı olmadığını düşündürüyor. SPÖ’nün oy kaybı beklentisiyle karşı karşıya olduğu bir seçim öncesinde, UID üzerinden AK Partili başkanların kente getirilmesi, “SPÖ-UID-AK Parti ittifakı mı var?” sorularını gündeme taşıdı.

Viyana Belediyesinin bir yandan Türkiye’deki demokratik gerilemeye dair önergeyi meclisten geçirip, diğer yandan söz konusu gelişmelerin sorumlusu olan partinin belediye başkanlarını “misafir” etmesi kamuoyunda büyük bir çelişki olarak yorumlandı.

Sessizlik stratejisi mi?

26 Mart oturumunda kabul edilen önerge, Avusturya’nın en büyük haber ajansı APA’ya gönderilmedi, OTS üzerinden servis edilmedi. Bu durum, önergenin “gizli tutulmak” istendiği ve Avusturya’daki Türkiyeli seçmenlerin büyük oranda AK Parti’yi destekliyor olmaları nedeniyle siyasi bir denge gözetildiği yorumlarını beraberinde getirdi.

Viyana Belediyesi’nin AK Partili belediye başkanlarını ağırlarken, bir yandan da İmamoğlu’nun tutuklanmasını eleştiren bir önergeyi geçirmesi, siyasi hesaplarla açıklanabilecek bir çelişki olarak ön plana çıkıyor.

Bu durum, Türkiye siyasetine mesafeli durmaya çalışan Avrupa yerel yönetimlerinin, göçmen oylarının yoğun olduğu yerlerde nasıl esnek davrandığını bir kez daha gösteriyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 07.04.2025
Düzenleme: 07.04.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.