Almanlar, Rumenler ve Türkler | Avusturya’daki En Büyük Göçmen Grupları

Avusturya’da yaşayan nüfusun dörtte birinden fazlası göçmen kökenli. Statistik Austria tarafından yayımlanan 2025 Göç ve Uyum Yıllığı’na göre, göçmen oranı 2015’te yüzde 21,4 iken, 2025 itibarıyla yüzde 27,8’e yükseldi. En fazla yabancı uyruklu kişi Almanya’dan gelirken, onu Romanya ve Türkiye izliyor.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Uyumdan Sorumlu Bakan Claudia Plakolm [ÖVP] ve Statistik Austria Nüfus Dairesi Başkanı Stephan Marik-Lebeck, çarşamba günü göç ve entegrasyona ilişkin yeni rakamları kamuoyuna sundu.
Almanlar başta, Türkler üçüncü sırada
1 Ocak 2025 itibarıyla Avusturya’da toplam 1.855.400 yabancı uyruklu kişi yaşıyor. En büyük grup 239.500 kişi ile Almanlar. Onları 155.700 kişi ile Rumenler ve 124.800 kişi ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları izliyor. Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Suriye, Bosna-Hersek, Ukrayna ve Polonya vatandaşları da en büyük ilk 10 yabancı nüfus grubunu oluşturuyor.
2020’den bu yana sayısı en çok artan gruplar ise Ukraynalılar [+76.300], Suriyeliler [+53.300], Almanlar [+39.500], Rumenler [+32.300] ve Hırvatlar [+25.800] oldu.
Göçmenlerin büyük çoğunluğu Avusturya’ya ait hissediyor
Araştırmaya göre, göçmenlerin yüzde 75,7’si kendini Avusturya’ya ait hissediyor. Bu oran Suriyelilerde yüzde 83,6’ya, Bosna-Herseklilerde yüzde 79,8’e ve Somalililerde yüzde 78,3’e kadar çıkıyor. En düşük aidiyet hissi ise Ukraynalılarda [%64,7] gözlemlendi.
Bununla birlikte, göçmenlerin yaklaşık yarısı [%46,6] geldikleri ülkeyle hâlâ duygusal bir bağ kurduklarını ifade etti. Özellikle Ukraynalılar [%59,4] ve Somalililer [%52,2] geldiği ülkeyle bağlantısını sürdürdüğünü belirtti. Öte yandan, göçmenlerin dörtte biri [%25,1] ise artık geldiği ülkeyle herhangi bir aidiyet hissetmiyor.
Sadece yüzde 16,4 evde Almanca konuşuyor
Ankete göre göçmenlerin yüzde 45,1’i evde çoğunlukla anadilini konuşuyor. Sadece yüzde 16,4’ü ise evde Almanca kullanıyor. Arkadaş çevresinde ise Almanca daha sık tercih ediliyor: Göçmenlerin yüzde 30’u arkadaşlarıyla yalnızca Almanca konuştuğunu söylerken, yüzde 48,7’si Almanca ile başka bir dili birlikte kullandığını belirtiyor. Yüzde 21,2’si ise arkadaşlarıyla yalnızca anadilinde iletişim kuruyor.
Plakolm: “Artık daha fazla insan alamayız”
İstatistikleri değerlendiren Uyum Bakanı Claudia Plakolm [ÖVP], göçte bir eğilim değişikliğine işaret etti: “İltica başvurularında geçen yıla kıyasla düşüş var. Bu da sistemin rahatlamasını sağladı.” Aile birleşiminin durdurulduğunu hatırlatan Plakolm, “Her yeni iltica başvurusu, uyum ihtimalini azaltıyor. Biz artık daha fazla insan alamayız,” dedi.
Olumlu bir gelişme olarak ise Avusturya’ya gelen göçmenlerin büyük bir kısmının kendini buraya ait hissetmesini gösteren Plakolm, “Ancak sadece aidiyet hissi yetmez. Bu insanlar çalışmalı, yasalarımıza ve değerlerimize saygı duymalı,” ifadelerini kullandı.
Plakolm ayrıca, değerler kurslarına katılımın yetersiz olduğunu belirtti: “Katılımcıların beşte biri kurslara gelmiyor. Bu her boş yerin maliyeti var. Yaptırım şart,” diyerek kurslara yönelik denetim ve cezaların artabileceğini vurguladı.| ©DerVirgül