Avusturya | Hükümetten 15 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Planı

Graz’daki okul saldırısında sosyal medyanın merkezi bir rol oynamasının ardından, Avusturya hükümeti harekete geçiyor. Devlet Güvenliği’nden Sorumlu Devlet Sekreteri Jörg Leichtfried [SPÖ], TikTok ve Instagram gibi platformların yalnızca 15 yaş ve üzerindeki kişiler tarafından kullanılabilmesini talep ediyor. Bu adım, saldırganın olaydan kısa bir süre önce X [eski adıyla Twitter] platformunda bir fotoğraf paylaşması ve ABD’deki benzer vakalarla açık şekilde ilgilenmesinin ortaya çıkmasının ardından geldi. Hükümete göre olay, sosyal medyanın radikalleşmeye nasıl katkıda bulunabildiğini gösteriyor.
Leichtfried: “Bu bir ulusal güvenlik meselesi”
SPÖ’lü Devlet Sekreteri Jörg Leichtfried, gençlerin çevrimiçi ortamda radikalleşmesini güvenlik politikası açısından bir sorun olarak nitelendiriyor: “Bu bir ulusal güvenlik meselesi,” diyerek APA’ya verdiği röportajda kararlılığını ifade etti. Leichtfried, yıl sonuna kadar sosyal medya kullanımında alt yaş sınırını yasal olarak 15’e çıkarmak istiyor.
AB genelinde ortak çözüm hedefleniyor
Leichtfried, bu konuda Avrupa düzeyinde yürütülen görüşmelere işaret ediyor. Hedef, tüm AB ülkelerinde geçerli olacak ortak bir yaş sınırı belirlemek. Leichtfried’e göre, bu konu, önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Danimarka’nın öncelikleri arasında yer alacak. SPÖ’lü politikacıya göre, AB çapında bir düzenleme ulusal düzeydeki tek taraflı adımlardan çok daha etkili olur.
Aşırı sağcılıkla mücadele için ek önlemler gündemde
Leichtfried, yaş sınırı dışında, hükümet programındaki başka önlemlerin de hayata geçirileceğini belirtti. Bunlar arasında bir “Aşırı Sağcılığa Karşı Ulusal Eylem Planı” ve aşırı örgütlerin kamuya açık bir şekilde listelenmesi yer alıyor. Uluslararası platform sağlayıcıların ve Birleşmiş Milletler’in de daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yeterli denetim mekanizmaları olacak
Gözlem ve denetleme, yalnızca üç yargıçtan oluşan bir kurulun onayıyla ve bir hukuk denetçisinin sürekli erişimiyle mümkün olacak. Leichtfried’in daha önce belirttiği gibi, bu denetçi “yalnız çalışan yaşlı bir adam” değil, arkasında büyük bir ekip bulunuyor. “Kimsenin baskı altında çalışacağını sanmıyorum,” diyerek, sistemin güvenilirliğine duyduğu güveni ifade etti. İspanya, Polonya ve Yunanistan gibi ülkelerde benzer yazılımlarla gazetecilerin ve muhaliflerin telefonlarının dinlenmesinde yaşanan suistimallerin Avusturya’da yaşanmayacağına inanıyor: “Bu ülkelere kıyasla bizde yasal koruma ve suistimal önleme çok daha güçlü. Üstelik Ceza Kanunu’na, görevi kötüye kullanmanın ötesine geçen özel bir suç tanımı da eklenecek.”
Ancak tüm bu adımların hayata geçmesi zaman alacak. Yazılımın temini önümüzdeki iki yıl içinde tamamlanacak. “Belki biraz daha erken olur,” diyor Leichtfried. Denetimle görevli hukuk denetçisi, İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alacak ve yazılımın temin sürecine de dahil olacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmeliğe ihtiyaç var. Uygulamanın etkinliği, teknik özellikleri ve finansal boyutuna ilişkin olarak Avusturya Ulusal Meclisi’ndeki İçişleri Alt Komisyonu’na da düzenli rapor sunulacak.| ©DerVirgül