Avusturya’da bir haftada geçen yasa, bir ömürlük planları bozdu

Avusturya’da bir haftada geçen yasa, bir ömürlük planları bozdu

Avusturya’da hükümetin emeklilik sistemine yönelik ilk reform adımı yoğun eleştirilere neden oldu. Sadece bir haftalık görüş süresiyle kamuoyuna sunulan yasa tasarısı kapsamında, 2026’dan itibaren koridor emekliliğine giriş yaşı ve gerekli sigorta süresi artırılıyor.

Koridor Emekliliği İçin Yeni Kurallar

Yapılan düzenlemeyle birlikte, 1 Ocak 2026’dan itibaren koridor emekliliğine en erken başlama yaşı kademeli olarak 62’den 63’e çıkarılacak. Gerekli sigorta yılı ise 40’tan 42’ye yükselecek. Artışlar her çeyrekte iki ay olarak uygulanacak. Hükümet, 2029 yılı itibarıyla bu reform sayesinde yıllık 1 milyar Euro tasarruf hedefliyor.

Ayrıca 2026’dan itibaren emekliliğin ilk yılında yapılacak maaş artışı, hangi ayda emekli olunduğuna bakılmaksızın %50 ile sınırlı olacak.



Kurumlardan ve Sendikalardan Tepki

Anayasa Dairesi, sadece bir haftalık görüş süresini anayasal usullere aykırı bulurken, bu tür düzenlemelerin normalde altı hafta içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Başbakanlık bünyesindeki Verfassungsdienst [Anayasa Hizmeti], güven ilkesine müdahale uyarısında bulunarak, yasa değişikliğinin “orantısız bir şekilde ani” uygulanmaması gerektiğini belirtti.

İşçi Odası [AK], değişikliğin istihdam politikalarıyla desteklenmemesi durumunda işsizliğe yol açabileceği uyarısında bulundu. Kamu Hizmeti Sendikası [GÖD] ve Burgenland Eyaleti de, vatandaşların mevcut yasalar çerçevesinde plan yaptığını hatırlatarak, geçiş sürecinde mağduriyet yaşanabileceğine dikkat çekti.

AK, yeni kurallar nedeniyle bazı kişilerin birkaç aylığına İş Bulma Kurumu’na [AMS] başvurmak zorunda kalabileceğini ve bunun bütçeye ek yük getireceğini ifade etti.



Kadınlar ve Kısmi Emeklilik Anlaşmaları Etkileniyor

Kadınlar Derneği ve ÖGB, kadınların genellikle kesintili sigorta geçmişine sahip olduğunu ve bu nedenle yeni şartları karşılamakta zorlanacaklarını belirtti. Kadınların 65 yaşına kadar emeklilik yaşının zaten kademeli olarak arttığı hatırlatıldı.

1 Nisan 2025 öncesinde yürürlüğe giren kısmi emeklilik anlaşmaları reformdan etkilenmeyecek. Ancak, Mart veya Nisan ayında yapılan ve 1 Nisan sonrası için geçerli olan bazı anlaşmaların hukuki belirsizlik yaratabileceği ifade edildi. ÖGB, neden bu tarihin geçiş noktası olarak belirlendiğinin açıklanmadığını vurguladı.

İlk Yılda %50 Artış da Tartışma Konusu

Emekliler Konseyi, ilk yıl yapılacak %50’lik maaş artışını “anlaşılmaz” buldu. ÖGB, GÖD ve AK, daha önce 2026’da tam uyarlama yapılacağına dair beklentilerin boşa çıktığını belirterek, kısıtlamanın 2027’ye ertelenmesini talep etti.



Sanayiciler Derneği: Daha Fazlası Gerekli

Sanayiciler Derneği [IV], reformu olumlu karşılasa da, daha kapsamlı değişiklikler gerektiğini savundu. Hükümet ise bu yıl içinde “kısmi emeklilik modeli” ve “sürdürülebilirlik mekanizması” gibi ek adımlar atmayı planlıyor. Bu mekanizma, gelecekteki hükümetleri yeni önlemler almaya zorlayacak şekilde tasarlanacak.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.05.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.