Finanzpolizei, Yemek Kuryelerinde 50’den Fazla Usulsüzlük Tespit Etti

Avusturya genelinde yemek teslimat hizmetlerine yönelik kapsamlı denetimlerde, Mali Polis iş hukuku ile ilgili 50’nin üzerinde ihlali ortaya çıkardı. Perşembe günü toplam 67 işletme ve 75 kurye denetlendi. Maliye Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Öncesinde yapılan sorgulamalarda, serbest çalışan olarak bildirilen birçok kişinin yasa dışı koşullarda çalıştığı ortaya konmuştu.
Sosyal Güvenlik Kaydı Olmayan Kuryeler Tespit Edildi
Perşembe günü gerçekleştirilen kontrollerde 50 vakada, çalışanların iş sözleşmelerinin yanlış beyan edildiğinden şüpheleniliyor. Üç vakada, yemek kuryeleri ne sosyal güvenlik sistemine kayıtlıydı ne de çalışmaya resmi olarak yetkiliydiler; ayrıca işsizlik yardımı da alıyorlardı. Yedi kurye ise tamamen kayıtsız çalışıyordu ve iş piyasasına giriş iznine sahip değildi. Bir kurye ise geçerli bir oturma iznine sahip değildi. Denetimler, Avusturya Sağlık Sigortası Kurumu (ÖGK) ile işbirliği içinde yürütüldü.
Sahte Serbest Çalışma Artıyor
Maliye Bakanlığı’na göre, son aylarda gittikçe daha fazla gerçek iş ilişkisi, sözde serbest çalışma şekline dönüştürülüyor. Nisan ayı başında İş ve Sosyal İşler Bakanı Korinna Schumann (SPÖ), özellikle Lieferando’daki işten çıkarmaların ardından platform ekonomisindeki “sahte serbest çalışmaya” karşı mücadeleye odaklanacaklarını duyurmuştu. Avusturya’da önde gelen yemek dağıtım firmaları arasında Lieferando’nun yanı sıra Foodora ve Wolt da yer alıyor.
Şirketlerden Açıklamalar
Foodora, APA’ya yaptığı açıklamada tüm kuryelerini “göreve başlamadan önce sosyal güvenlik kurumuna eksiksiz olarak kaydettiklerini” ve belgelerin “başvuru sürecinde titizlikle kontrol edildiğini” belirtti. Lieferando ise şu an devam eden incelemeler hakkında yorum yapmayacağını bildirdi. Wolt ise şu ana kadar herhangi bir resmi temasın olmadığını, ancak “elbette yetkililerle işbirliğine hazır olduklarını” açıkladı. Yeni kurye ortaklarının geçerli bir ticaret ruhsatı, vergi numarası ve oturma izni olup olmadığının kontrol edildiği ifade edildi.
Marterbauer: “Tolerans Gösterilemez”
Maliye Bakanı Markus Marterbauer, basın açıklamasında, “Bazı firmalar hem diğer piyasa aktörlerinin hem de çalışanların sırtından avantaj sağlamaya çalışıyor. Buna hiçbir şekilde tolerans gösterilemez. Hizmet sektörü yoğun bir rekabet altında olsa da, adil rekabet mutlaka sağlanmalıdır,” dedi.
Sosyal Bakan Schumann ise, iş hukuku çerçevesindeki koruma önlemlerinin sistematik olarak aşılmasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Bu durumun en çok çalışanlara zarar verdiğini belirten Schumann, “Bu şekilde, hastalık, emeklilik ve işsizlikle ilgili temel haklarını ve dolayısıyla sosyal güvenliklerini kaybediyorlar,” açıklamasında bulundu.| ©DerVirgül