Kira Sözleşmelerinde Yeni Dönem | AK, şirketlerin süreli kiralamalarına son verilmesini talep ediyor

Avusturya İşçi Odası [AK], pazartesi günü yaptığı açıklamada, emlak şirketleri, konut inşaat grupları ve sigorta şirketleri gibi kurumsal kiraya verenlerin artık süreli kira sözleşmeleri yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. AK’ye göre bu tür sözleşmeler kiracı korumasını zayıflatıyor. AK Başkanı Andreas Stangl, “Kiracılar sıklıkla iki kez cezalandırılıyor: Sözleşme uzatıldığında kira artışı riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu da endekse bağlı artışlara ek olarak geliyor,” dedi.
AK, yalnızca özel şahısların kendi kullanım ihtiyaçları, çocukları veya torunları için süreli kira sözleşmeleri yapmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyor. Bu ayrımın adil, sosyal ve hukuki güvenlik sağlayan bir konut piyasası için kira yasasında açıkça düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. “Geniş çapta konut sahibi olan ve bu konutları kiraya verenler, insanları belirsiz yaşam koşullarına mahkûm etme hakkına sahip olmamalı,” diyen Stangl, konunun sosyal boyutuna dikkat çekti.
Kiracı koruması fiilen devre dışı bırakılıyor
Süreli sözleşme korkusu nedeniyle birçok kiracı şikâyet etmeye çekiniyor. Eksikleri bildirmiyor, tek taraflı sözleşme değişikliklerini kabul ediyor ya da nem ve yapı kaynaklı sorunlarda dahi kira indirimi talep etmiyor. Stangl, “Bu durum kiracı korumasını fiilen devre dışı bırakıyor. Ayrıca sözleşme yenilense bile bunun garantisi yok,” dedi. Yenilenmeyen sözleşmelerde kiracıları depozito kaybı, taşınma masrafları ve sosyal açıdan ciddi zorluklar bekliyor.
AK, kiracılara mümkünse süresiz sözleşme talep etmelerini öneriyor. En azından üç yılı aşan süreli sözleşmelerin pazarlıkla elde edilebileceğini belirtiyor. Ayrıca sözleşme başlangıcından itibaren fesih hakkı kararlaştırılmalı. Aksi hâlde, kiracı sözleşmeyi ancak bir yıl sonra feshedebiliyor. Kiracı taşındıktan sonra ödediği kira miktarının yasal olup olmadığını kontrol ettirmeli. Kira Yasası’nın [MRG] tam uygulandığı alanlarda, süreli kira sözleşmelerinde bu kontrol, sözleşmenin bitiminden itibaren altı ay içinde mümkün.
“Doğru yönde bir adım”
Hükümetin, süreli kira sözleşmelerinde yasal asgari sürenin üç yıldan beş yıla çıkarılacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren AK Başkanı Stangl, bunu “doğru yönde bir adım” olarak nitelendirdi. Bu adımın kiracılara en azından biraz daha istikrar sağlayacağını belirten Stangl, “Ama açık olan şu ki, gerçek bir koruma işlevi olan bir kira yasasına ihtiyacımız var,” diyerek daha kapsamlı yasal düzenleme çağrısını yineledi.| ©DerVirgül