Viyana’daki Üçlü Görüşmede İsrail’den Gazze İçin Daha Fazla Yardım Sözü

Viyana’daki Üçlü Görüşmede İsrail’den Gazze İçin Daha Fazla Yardım Sözü

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Viyana’daki dışişleri bakanları zirvesinde Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlanacağını açıkladı.

İsrail, Almanya ve Avusturya dışişleri bakanları 11 Temmuz Perşembe günü Viyana’da bir araya geldi. Toplantıda konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi için daha fazla yardım sözü verdi. Saar, “Daha fazla kamyon, daha fazla geçiş noktası ve insani yardım koridorları sağlanacak,” dedi.

Saar, açıklamayı Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger [NEOS] ve Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. Üç bakanın “Viyana Üçlüsü” adı altında düzenli görüşmeler yapacağı açıklandı. Bir sonraki toplantının Berlin’de yapılması planlanıyor.

Ateşkes ve Rehine Görüşmeleri

Avusturya ve Almanya dışişleri bakanları, kısa süre önce İsrail’i ziyaret etmişti. Viyana’daki toplantıda her iki bakan da Gazze’deki insani koşulların iyileştirilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve acilen ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Meinl-Reisinger, “642 gün süren savaşın ardından bir uzlaşma artık gecikmiştir,” ifadelerini kullandı.

Saar, geçici bir ateşkesin “mümkün” olduğunu belirterek, bunun sağlanması durumunda kalıcı bir ateşkes için görüşmelere başlanacağını söyledi. Wadephul ise ABD’li mevkidaşı Marco Rubio ile de bu konuda temas kurduğunu ve olumlu gelişmeler beklediğini dile getirdi.

Kızıldeniz ve Husi Saldırıları Gündemde

İsrail Dışişleri Bakanı Saar, Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunarak, Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldıran İran destekli Husi milislerine karşı daha fazla adım atılmasını istedi. Wadephul ise İran’ın, Husiler üzerindeki etkisini kullanarak bu saldırıları durdurmasını talep etti.

“Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz,” diyen Wadephul, “İran’dan, bu provokasyonların sona ermesi için Husilere baskı yapmasını bekliyoruz,” dedi.

İsrail’e Destek ve Eleştiriler

Her iki bakan da Hamas, Hizbullah ve Husi milislerine karşı İsrail’in yanında olduklarını belirtti. Meinl-Reisinger, “Avusturya da tıpkı Almanya gibi İsrail’in yanındadır; ancak insani değerler ve uluslararası hukuk bizim için vazgeçilmezdir,” ifadelerini kullandı.

Bakanlar, Hamas’ın siyasi geleceği olmaması gerektiği görüşünde birleşti. Öte yandan hem Meinl-Reisinger hem de Wadephul, İsrail ile AB arasında tartışılan ortaklık anlaşmasının askıya alınmasına karşı çıktı. Meinl-Reisinger, diplomatik yollarla ilerlemenin daha yapıcı olduğunu belirtti.

Gazze’de 600 Bin Kişilik Kamp Planı Tartışma Yarattı

Toplantıda, Gazze’nin güneyinde 600 bin yerinden edilmiş Filistinli için geçici bir kamp kurulması yönündeki İsrail planı da gündeme geldi. Bu kampın, 60 günlük geçici ateşkes süresince uluslararası ortaklarla birlikte yönetilmesi öngörülüyor. Bazı yorumcular bu planı, “Filistinlileri Gazze’den göç ettirme hazırlığı” olarak değerlendirdi.

İddialara yanıt veren Saar, zorla göç iddialarını reddetti: “Böyle bir plan yok. Her türlü göç ancak gönüllülük esasına ve kabul edecek ülkelerin hazır olmasına bağlıdır.”

Meinl-Reisinger ise “Gazze, Avusturya açısından Filistin toprağı olarak kalmalıdır,” dedi. Kalıcı barış için Filistin halkına bir gelecek perspektifi sunulması gerektiğini ve bunun da ancak iki devletli çözümle mümkün olabileceğini ifade etti.

7 Ekim ve Sonrası

Gazze Savaşı, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıyla başlamıştı. Bu saldırılarda yaklaşık 1.200 kişi hayatını kaybetmiş, 250’den fazla kişi rehin alınmıştı. İsrail’e göre hâlâ 50 kadar rehine Hamas’ın elinde bulunuyor; bunlardan en az 20’sinin hâlâ hayatta olduğu düşünülüyor. Hamas’ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı ise 7 Ekim’den bu yana bölgede 57.500’den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.07.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.