Göçmen çocukların okullarda ana dilleri yasaklanıyor

Aşağı Avusturya Eyalet Hükümeti, öğrencilerin teneffüslerde kendi aralarındaki konuşmaları Almanca yapma zorunluluğu getirmek istemesi tepkilere neden oldu. ÖVP-FPÖ eyalet hükümetinin istemiş olduğu uygulama, gerici, ırkçı ve insan düşmanı olarak nitelendi.

Göçmen çocukların okullarda ana dilleri yasaklanıyor

Geçtiğimiz aylarda yapılan eyalet seçimlerinden güç kazanarak çıkan aşırı sağcı Özgürlük Parti [FPÖ] ile koalisyon kuran Halk Partisi [ÖVP], daha göreve tam başlamadan, ırkçı bir uygulama üzerinde anlaştı.

Yukarı Avusturya’da, ÖVP-FPÖ hükümetinin bunu kanun haline getirme planı, Federal Şansölye anayasa servisinin endişeleri nedeniyle yıllar önce başarısız oldu.

Eyalet hükümetinin kanunlaştırmak isteği uygulamaya göre, öğrenciler ders sonrası teneffüslerde kendi aralarında Almanca konuşmaları zorunlu olacak.

Aşağı Avusturya’da hükümet zorunlu Almanca konuşmayı, her okulun kendi iç tüzüğü kuralları aracılığıyla okul bahçesinde uygulamak istiyor.

Ancak, yöneticiler ve öğretmenler, zorunlu Almanca uygulanamayacağını söyleyerek bunu reddediyor.

Somut olarak, çalışma sözleşmesi, Almancanın teneffüslerde ve okul bahçesinde “okul tarafından özerk olarak kararlaştırılacak okul kurallarına dahil edilerek” teşvik edilmesini şart koşuyor.

Okul müdürleri uygulamayı “tam bir popülizm” olarak niteleyerek bunun mümkün olmayacağını, olsa dahi kontrol edilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Okul müdürleri ayrıca, eyalet hükümetinin bu şartı, okul yönetmeliğinin okul yönetimi ile birlikte okul Topluluk Komitesi [öğrenciler, veliler ve öğretmenlerden oluşan] tarafından özerk olarak oluşturulması ile çeliştiğine dikkat çekti.

Müdür ve öğretmenler, “bırakın kontrol etmeyi, bunu uygulayamazsınız” tespitinde bulundu.

Gerici, ırkçı ve insan düşmanı

Avusturya Öğrenci Birliği [ÖH] salı günü yayınlanan açıklamada, Aşağı Avusturya siyah-mavi ittifakının istekleri karşısında, dehşete düştüklerini belirtildi.

ÖH başkanı ekibinden Keya Baier, “Aşağı Avusturya’da geleceğin siyah-mavi hükümetinin programı gerici, ırkçı ve insan düşmanı içerikle dolu.” dedi.

Eyalet valisi Johanna Mikl-Leitner [ÖVP] ve eyalet meclis üyesi Gottfried Waldhäusl’un [FPÖ] derhal istifası talep edildi. | © DerVirgül

Yayınlama: 21.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.