Volkshilfe Wien, ruhsal sağlık için yeni bir merkez açtı

Volkshilfe Wien, ruhsal sağlık için yeni bir merkez açtı

Viyana-Leopoldstadt’ta Volkshilfe Wien tarafından ruhsal sağlık alanında iki yeni hizmet noktası açıldı. Yeni merkezde, ruhsal hastalıklardan etkilenen yetişkinler için on iki adet tek odalı daire sunulurken, daha önce Simmering’de bulunan “AusbildungsFit Jobtrain” adlı gençlik destek programı da bu merkeze taşındı. Açılış vesilesiyle düzenlenen basın toplantısında, Volkshilfe Wien ve Viyana Belediyesi Psikososyal Hizmetler [PSD] temsilcileri, ruhsal hastalıkların toplumda tabu olmaktan çıkarılması çağrısında bulundu.

Volkshilfe Wien’in Garconnierenverbund projesi kapsamında oluşturulan engelsiz yaşam alanlarında şu anda on iki kişi bağımsız bir yaşam sürdürüyor. Daire kiraları 250 ile 300 Euro arasında değişiyor. Bu proje, Fonds Soziales Wien tarafından destekleniyor. “AusbildungsFit Jobtrain” programı ise ruhsal hastalığı olan ya da otizm spektrumundaki gençlere, mesleki yaşamları için gerekli becerileri kazandırmayı hedefliyor. Volkshilfe Wien Genel Müdürü Tanja Wehsely, programın Sosyal İşler Bakanlığı adına yürütüldüğünü ve gençler için tamamen ücretsiz olduğunu belirtti.

Ruhsal Hastalıklar Tabu Olmamalı

19-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek “Avrupa Ruh Sağlığı Haftası” öncesinde konuşan Tanja Wehsely, Volkshilfe Başkanı Michael Häupl ve Viyana Belediyesi Psikiyatri, Bağımlılık ve Uyuşturucu Koordinatörü Ewald Lochner, ruhsal hastalıkların toplum içinde açıkça konuşulması gerektiğini vurguladı. Häupl, “Bir insan grip olduğunda utanmaz, ama ruhsal hastalık yaşadığında utanır. Bu durum konunun tabu haline gelmesine neden oluyor. Bunu değiştirmeye çalışıyoruz,” dedi. Profesyonel yardım almanın bir zayıflık göstergesi olmadığının altı çizildi.

2023 yılında gerçekleştirilen dördüncü “Viyana Ruh Sağlığı Anketi”ne göre, ruhsal sıkıntılar toplumda artış gösteriyor. Özellikle düşük gelir grubundaki bireyler, kadınlar [özellikle yalnız ebeveynler] ve gençler bu durumdan daha fazla etkileniyor. Lochner, Viyana’nın bu gelişmelere karşılık olarak psikiyatrik ve psikososyal destek hizmetlerini genişlettiğini ve 2020’den bu yana 25 yaş altına özel önem verildiğini söyledi.

“Sistemi Değiştirmek Çocukları Değiştirmekten Daha Önemli”

Lochner, çok sayıda suça karışan 14 yaş altı çocuklar için kullanılan “sistem kırıcılar” (Systemsprenger) teriminin damgalayıcı olduğunu belirtti. “Toplum olarak bu çocukların neden ciddi ruhsal sorunlar yaşadığını düşünmeli ve sistemi gözden geçirmeliyiz,” dedi. Çocukları değil, sistemi sorgulamak gerektiğini ifade etti. Viyana’da sağlık hizmetleri ile diğer destek birimleri arasındaki iş birliğinin güçlü olduğunu vurguladı.

Lochner, suça karışan çocuklar için kapalı merkezlerin gerekliliğiyle ilgili soruya ise, “Bu çocukları hem kendilerinden hem de toplumu onlardan korumanın yollarını aramalıyız” şeklinde yanıt verdi. Viyana’da bu durumda olan çocuk sayısının 40 ila 60 arasında olduğunu söyledi. Konunun, kapalı merkezlerin olup olmamasından ziyade, çocuk ve gençlik yardımlarının çıkış kısıtlaması gibi önlemleri uygulama yetkisine sahip olmasıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu konuda gerekli yasal değişikliğin bu yıl içinde yapılmasını beklediklerini açıkladı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.05.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.