Avusturya’da gündem | Yasaklı semboller, abartılı kutlamalar

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Avusturya’nın Başkenti Viyana’da düzenlenen orantısız kutlamalar, Avusturyalı siyasetçilerin eleştirilerine neden oldu.

Avusturya’da gündem | Yasaklı semboller, abartılı kutlamalar

Türkiye’deki seçimlerin sonuçlanmasının ardından Avusturya’nın Başkenti Viyana’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destekçileri, kutlamalar için sokağa çıkarak konvoylar oluşturdu.

Viyana’nın Favoriten ilçesi Reumannplatz’ta bir araya gelen grup, tekbir eşliğinde Avusturya’da yasaklanan “bozkurt işaretleri” yaptı.

Öte yandan oluşturulan araç konvoylarıyla da 10. Bölgenin bazı alanlarında trafiğin felç olmasına neden olundu.

Suriye bayraklarının da zaman görüldüğü gösteriler, gece yarısından biraz önce polisin uyarısıyla son buldu.

Haberin videosu: 

 

Paralel yaşam eleştirisi

Gösterilere ilk eleştiri Avusturya Özgürlük Parti’nden [FPÖ] geldi. FPÖ lideri Herbert Kickl’e göre “fanatiklerin cüreti SPÖ ve ÖVP’nin zayıflığının ve aynı zamanda entegrasyon konusunun onlarca yıldır ihmal edilmesinin bir sonucu”.

FPÖ lideri, Paralel toplumlar giderek kendilerini Avusturya toplumundan soyutlayarak yaşamlarını sürdürüyorlar diye devam etti.

Viyana Halk Partisi [ÖVP] lideri Karl Mahrer’de Pazar akşamı yaşanan gösterilerle ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin tartışmalı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferinin ardından binlerce insan ‘kendi’ cumhurbaşkanlarını kutlamak için aniden trafiği ve kamu düzenini felç ettiğinde, durumun daha da kötüleştiğine tanık oluyoruz. Paralel toplumlar giderek kendilerini Avusturya toplumundan soyutluyor ve kendi hayatlarını yaşıyorlar. Görünüşe göre buna Viyana’nın ortasındaki Türk siyaseti de dahil.”

Haberin videosu: 

 

“İthal siyasi aktivizm”

Viyana Halk Partisi [ÖVP] lideri Karl Mahrer, “İthal siyasi aktivizm ve şiddet en güçlü şekilde kınanmalı ve yasaların tüm gücüyle cezalandırılmalıdır. Yurtdışından ithal edilen milliyetçilik entegrasyonun zıddıdır ve ülkemizde yeri yoktur” dedi.

Haberin videosu: 

 

Kaba demokrasi anlayışı

Yeşiller Partisi’nin insan hakları sözcüsü Berivan Aslan, Twitter’da gösterileri sert bir dille eleştirdi: “Demokrasiden, temel haklardan ve hukukun üstünlüğünden faydalanmak ama aynı zamanda Türkiye’de muhaliflerin zulme uğramasına, aşırı sağcılığa ve dışlanmaya oy vermek kaba bir demokrasi anlayışının göstergesidir.” | ©DerVirgül

Yayınlama: 29.05.2023
Düzenleme: 29.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.