Avusturya’da ırkçılığa maruz kalan Avusturyalılar

Nazi dönemini çok büyük kayıplar vererek atlatan, 4 Şubat 1995’te Avusturya’da iç siyaset kaynaklı en ciddi saldırının kurbanları olan Avusturyalı Romanlar… Büyükelçi Ozan Ceyhun ve Başkonsolos Cafer Mert Özmert, Roman Noel Kutlaması etkinliğine katıldı… Peki kim bu Avusturyalı Romanlar?

Avusturya’da ırkçılığa maruz kalan Avusturyalılar

Cuma günü Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinde yapılan bir açıklamada, cumartesi akşamı Avusturya Roman Kültür Derneği’nin daveti üzerine, Roman Noel Kutlaması etkinliğine, Büyükelçi Ozan Ceyhun ve Viyana Başkonsolos Cafer Mert Özmert’in katılacağı belirtildi.

Avusturya’da sadece saldırıya uğradıkları zaman gündeme gelen Avusturyalı Romanlar, Roman Noel Kutlaması kapsamında Türkiye’nin Avusturya temsilcilerini davet etti. Cumartesi akşamı Büyükelçi Ozan Ceyhun ve Viyana Başkonsolos Cafer Mert Özmert davete katıldı.

Kim bu Avusturyalı Romanlar?

Mevcut Avusturya siyasi coğrafyasına hangi tarihlerde, nasıl ve nereden göç ettikleri konusunda, net olmamakla birlikte çok çeşitli tarihi bilgiler mevcut…

Ancak Avusturyalı Romanlar, Nazi rejimi ve Mihver müttefiklerinin etnik nedenlerden dolayı zulmetmek için seçtiği gruplardan biri olmuştur.

Avusturya’nın ilhakı sonrasında 1941 sonbaharında 5.007 Sinti ve Lalleri Çingenesi Avusturya’dan Lodz’da Yahudiler için oluşturulmuş bir gettoya sürüldü.

Romanlar tutuklama, sürgün ve zorunlu çalıştırmaya maruz bırakıldı. Ölüm kamplarına gönderildi. Einsatzgruppen (Mobilize Katliam Birlikleri) de Almanya tarafından işgal edilmiş doğu topraklarında on binlerce Romanı öldürdü.

Avusturya Romanları Kültür Derneği

Avusturya Romanları Kültür Derneği, 12 Mart 2016 tarihinde vefatına kadar derneğin başkanlığını yürüten Prof. Rudolf Sarközi tarafından 20 Haziran 1991 tarihinde kurulmuştur.

Avusturya Romanları Kültür Derneği’nin en önemli hedefi, Romanların Avusturya’da bir etnik grup olarak tanınmasıydı.

Kuruluşundan iki yıl sonra merkezi talep gerçeğe dönüştü. Ulusal Konsey Ana Komitesi’nin 16 Aralık 1993’te oybirliğiyle aldığı kararla, Avusturyalı Roman ve Sinti grupları “Volksgruppe der Roma” [Avusturya’da yaşayan çeşitli otokton alt gruplar için kullanılan genel bir terim olan Roman] olarak tanındı.

Avusturya Tarihinin En Kanlı Irkçı Saldırısı | 4 Şubat 1995

4 Şubat 1995 tarihinde, aşırı sağcı radikal Franz Fuchs tarafından Oberwart’ta yerleştirilen bir boru bombası dört Roman’ı öldürdü.

Dört Roman bugüne kadar Avusturya’da iç siyaset kaynaklı en ciddi saldırının kurbanları oldu.

Sağcı radikal Franz Fuchs tarafından Oberwart’ta yerleştirilen bir boru bombası, Josef Simon, Peter Sarközi, Karl Horvath ve Erwin Horvath’ın ölümüne neden oldu. Bu saldırı bugüne kadar Avusturya’da iç siyaset kaynaklı en ciddi saldırı olarak tarihe geçti.

Çok sayıda ciddi şekilde yaralananların olduğu, başka boru ve mektup bombalarının yaratıcısı olan Fuchs, 1997’de yakalandı ve 2000 yılında gözaltında intihar etti.

İntihar etmesi, beraberinde birçok soruların da yanıtını götürmesine neden oldu. | © DerVirgül

Yayınlama: 11.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.