“Viyana’daki cami inşaatı beni ünlü yaptı”

Usta inşaatçı, sosyete aslanı, Opera Balosu’nun düzenli konuğu… Richard Lugner, şimdi 92 yaşında ve hiç de sessiz değil. Peki, Avusturyalı iş insanı ülkedeki Müslümanlar için neden önemli?

“Viyana’daki cami inşaatı beni ünlü yaptı”

Viyana sosyetesinin çapkın iş insanı olarak tanınan Richard Lugner, en son bir dönerci açılışında ellerini kaldırmış ve dua ederken görüntülenmişti.

| Richard Lugner’in Ramazan mesajı:

 

“Cami beni ünlü yaptı”

Lugner’i ünlü yapacak mesleki dönüm noktası 1970’lerde geldi: Viyana’daki cami.

Richard Lugner 2018 yılında bir gazeteye verdiği röportajda şunları söyledi: “Kasım ayında bir cumartesi öğleden sonra çalışıyordum. Binadan bir kadın beni aradı ve erkek arkadaşının Suudi Arabistan elçiliğinde çalıştığını ve benimle konuşmak istediğini söyledi.

Daha sonra üç saat boyunca konuştuk ve İstanbul ve Kıbrıs’taki camileri görmeye gittim. Cami binası sayesinde tanınmaya başladım, ondan önce kimse beni tanımıyordu.”

Viyana camisinin müteahhitti Richard Lugner

Viyana İslam Topluluğu 1969 yılında şehirde bir cami inşa etmek için Tuna nehrinin kıyısında geniş bir arsa satın almıştır. Fakat caminin inşası maddi sıkıntılar sebebiyle durunca, 1975 yılında Suudi Kral Faysal yapımı yarım kalmış bu camiye finansal destek vermiştir. Böylelikle yapımına tekrar başlanan Viyana İslam Kültür Merkezi’nin inşası tam on yıl sonra 1979 yılında tamamlanmıştır.

İşte, Avusturya’nın ilk ve en büyük camisi olan bu yapının müteahhitti Richard Lugner’dir.

32 metre yüksekliğinde bir minareye, 16 metre yüksekliğinde 20 metre çapında geniş bir kubbeye sahip olan bu cami sade mimariye sahiptir. | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.