12 Yaşında Çocuk: ‘’Tetiğe Bir Defa Basınca Kaç Kişi Ölür?’’

Virgül.at Yorum: Avusturya Cumhuriyet Bayramında, Federal ordu tarafından sergilenen ağır silahlara en çok ilgi çocuklardan geldi. Bilgisayar oyunlarında kötü insanları öldürdükleri silahların gerçeklerine dokunma imkanı, onlara devlet tarafından sunuldu. Atib camilerinde tiyatro oyunu için oyuncak silah verilen ve şehit rolü kesilen çocukları korumak için getirilen haklı tepkinin aynısını Jugendamt bu çocuklar içinde göstermelidir.

12 Yaşında Çocuk: ‘’Tetiğe Bir Defa Basınca Kaç Kişi Ölür?’’

Adem Çetin

Çocuk psikoloğu ve “it’s a boy. Your son’s development from birth to age 18” kitabının yazarı Dr. Michael Thompson, çocukların silahla oynayıp, oynamamaları konusunda pek çok farklı düşünce olduğunu; ancak savaş oyunlarının gerçek hayat agresyonuna yol açması ile ilgili belirli hiçbir kanıt olmadığını söylüyor.

Ve yine, Çocuklar pek çok farklı kimliği denedikleri hayali oyunlar ile kendilerini keşfediyorlar diyor.

Dr. Michael Thompson, kitabında çocukların oynadığı tüm oyunlarda, silahlardan bahsederken ‘’oyuncak ve hayali’’ olarak bahsetmektedir.

Yani oyunca bir tabancayla oynayan bir çocuğun, ileride tehlike arz edeceğini savunmuyor.

Peki Gerçek Bir Uçak Savar ile oynayan çocuk veya tam otomatik silahlarla oynayan, üstelik bu silahların mermileri o çocukların minik elleri kadar ise…

Tam otomatik, hedefe kilitlenebilen Bazuka (roketatar) ile oynayan çocuk, Bazukanın hedefi kilitlemeye yarayan dürbününden baktığında, ne düşünüyor olabilir ve neyin hayalini kuruyor olabilir?

Evinde bilgisayar başında, öldürdüğü düşmanlar mı aklına geliyor, yoksa o an o bazukanın sergilenmek için kurulduğu alandaki insanlar mı nişan alınıyor?

Bunu bilebilmemiz mümkün mü?

Bir Atışta Kaç Kişi Ölür?

Yer Viyana, Avusturya Cumhuriyet bayramını kutluyor… Federal ordu, silahlarını sergilerek gözde gösterisi yapıyor.

Her yıl olduğu gibi, bu silahlara en büyük ilgi çocuklardan geliyor.

Çocuklar, televizyonda, filmlerde veya bilgisayar savaş oyunlarında gördüğü silahların gerçeğini görme şansı buluyor.

Öyle ya, bilgisayar oyununda kötü adamları veya canavarları bu silahlarla öldürüyor ve kazanıyordu. İşte Federal Ordu ve subayları onlara bir fırsat vermişti.

Artık, kötüleri öldürdüğü, iyilerin kazandığı hayal dünyasında kullandığı silahların gerçeğine dokunma imkanı bulmuştu.

Peki, gerçekte bu silahlar kötülerimi öldürüyordu sadece?

12 yaşlarında iki Avusturyalı çocuk, silahlara dokunarak aralarında konuşuyorlar, arada silahlar hakkında Subaylara sorular soruyorlardı.

Mermilerinin her birinin işaret parmağı kadar olan taramalı tam otomatik silahın, tetiğine bir basma da kaç kişiyi öldürebileceğini sordu, 12 yaşındaki çocuk…

Federal Orduya mensup subay, adeta buz kesti… Yanıt veremedi…

Çok tehlikeli bir soruydu…

Oysa, her silahın yanına kocaman harflerle, ‘’silahlar oyuncak değildir’’ yazmışlardı.

Federal Ordu bu soruyu düşüne dursun, biz Gençlik Dairesini (Jugendamt) göreve çağırıyoruz!

Her ne amaçla olursa olsun, çocukları ateşli silahların sergilendiği yerlerden uzak tutulması, vatan savunması edebiyatıyla, savaşın ve ölümün kutsanması, her şeyden önce vicdanlarda yasaklanması gerekmektedir.

İki yıl önce Avusturya Türk İslam Birliği (Atib) camilerinde yapılan, Gelibolu yıl dönümlerinde, çocukların ellerine oyuncak silah verip, çocukları şehit rolünde oynatanlara gösterilen (haklı) tepkinin aynısının, Cumhuriyet bayramında sergilenen ağır silahların tetik başına çocukları oturtan anlayışının da, aynı şekilde mahkum edilmesini bekliyoruz./virgül.at

Yayınlama: 26.10.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.