Avusturya’daki faiz karteli nasıl ortaya çıkartıldı?

Sekiz büyük Avusturya bankası yıllarca bir kartel oluşturmuş ve Viyana’daki Hotel Bristol’de kendi aralarında aylık faiz oranları üzerinde anlaşmışlardı. Avusturya’nın bankacılık dünyası son 25 yılda birçok skandalla sarsıldı.

Avusturya’daki faiz karteli nasıl ortaya çıkartıldı?

Lombard Club, Bawag skandalı, Hypo Alpe Adria’nın acil kamulaştırılması veya Meinl Bank ve Commerzialbank Mattersburg’un iflasları – Avusturya’nın bankacılık sektörü de son 25 yılda olumsuz manşetlerde yer aldı.

Avusturya’nın 1995 yılında AB’ye katılmasının ardından AB Komisyonu “Lombard Kulübü “nü ortaya çıkardı. Sekiz büyük Avusturya bankası yıllarca bir kartel oluşturmuş ve Viyana’daki Hotel Bristol’de kendi aralarında aylık faiz oranları üzerinde anlaşmışlardı.

AB Komisyonu Haziran 2002’de aldığı kararda “Ancak, kredi kuruluşları bağlayıcı anlaşmalara başvurmadan faiz oranlarını anlamlı bir şekilde belirlemeyi zor bulduklarından, ağ içinde borç verme ve mevduat faiz oranları üzerinde anlaşmaya varmaya devam ettiler” dedi. Faiz oranı karteli AB yasalarına aykırıydı ve bankaların toplam 125 milyon Euro para cezası ödemesine karar verildi.

Bawag Skandalı

Mart 2006’da o zamanki sendika bankası Bawag’ın yüksek riskli Karayip anlaşmalarında spekülasyon yaptığı ve bir Bawag iş ortağının en az 1,4 milyar Euro’yu kumarda kaybettiği ortaya çıktı. Bawag’ın eski patronu Helmut Elsner ikinci duruşmada on yıl hapis cezasına çarptırıldı [Aralık 2012], diğer iki bankacı da suçlu bulundu. Beş kişi ise beraat etti.

Hypo Alpe Adria Bankası Skandalı

Şimdiye kadarki en büyük skandal eski Karintiya bankası Hypo Group Alpe Adria idi. Banka 2007 yılında Alman BayernLB’ye satıldı. Bankanın Balkanlar’daki şüpheli genişlemesi ve kötü kredileri tamamen çökmesine yol açtı. Banka, iflasın ve yerel finans sektöründe bir depremin önüne geçmek için Aralık 2009’da Avusturya Cumhuriyeti tarafından kamulaştırıldı. Skandal bankanın çeşitli eski yönetim kurulu üyeleri çeşitli davalarda birkaç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankacılık lisansı Ekim 2014’te iptal edildi ve kurum 2021 sonuna kadar “Heta Asset Resolution” olarak kapatıldı. Vergi mükellefi 9 milyar EUro zararla karşı karşıya kalmıştır.

Meinl Bank ve Commerzialbank Mattersburg’un iflasları

Mart 2020’de, eski Meinl Bank olan Anglo Austrian AAB AG, 420 milyon Euro’luk alacağıyla iflas etti ve bu bankanın da kara para aklama skandalına karıştığı iddia edildi.

Bu arada, Finansal Piyasa Otoritesi 14 Temmuz 2020’de Commerzialbank Mattersburg’un kapatılmasına karar verdi ve banka 820 milyon Euro’luk alacağıyla iflas etti. Bankacı Martin Pucher 1992’den itibaren bilançolarda tahrifat yaptığını itiraf etti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 21.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.