Avusturya’dan Türkiye’ye daha ucuza diş yaptırmaya gidenler memnun mu?

Sağlık turizmi kapsamında AB ülkelerinden çok sayıda insan diş yaptırmak için Türkiye’ye gidiyor. Ancak ciddi sorunlarla geri dönen ve Avusturya’da yeniden tedavi olmak zorunda kalan hastaların sayısı oldukça fazla.

Avusturya’dan Türkiye’ye daha ucuza diş yaptırmaya gidenler memnun mu?

| Adem Hüyük

Başta TikTok olmak üzere, sosyal medya platformlarında yayımlanan çok sayıda reklamlarla, Türkiye’de diş yaptırmanın ucuzluğuna dikkat çekiliyor ve neredeyse Avusturya diş hekimlerinin istediği maliyetin üçte biri fiyat vaat ediyorlar.

Bizzat şahit olduğumuz iki ülke fiyatlandırmasını sizlerle aktarmak istiyoruz.

Dişlerini yaptırmak isteyen bir Avusturyalı, değişik platformlardan eriştiği reklamlar üzerinden Türkiye’deki diş hekimlerinden yaklaşık 7.000 Euro fiyat alırken, aynı kişiye Viyana’da Avusturyalı diş hekimlerinden ortalama 22.000 Euro fiyat verilmiştir.

Dolayısıyla fiyat aralığının çok olması, dar gelirli insanların yurt dışında diş yaptırmaya yönlendiriyor.

Ancak Türkiye’de dişlerini 7.000 Euro’ya yaptıran Avusturyalı, yeniden Avusturya’da 14.000 Euro vererek yeniden sağlıklı dişlere kavuştuğunu söylüyor.

İşlerini çok ciddi ve sağlıklı yapan diş hekimlerinin dışında, sadece para kazanmak amacıyla insanların diş sağlığıyla oynayan tüccarların çokluğu, sağlık turizmine gölge düşürüyor.

Bize ulaşan mağdurların en çok şikayetçi olduğu konu, kendilerinin sağlıklı bilgilendirilmedikleri ve gereksiz müdahalelere maruz kaldıkları yönünde.

Avusturyalı diş hekimlerinden, kendilerine kaplama değil de kron yapıldığını öğrenen hastaların olması, doğru bilgilendirilmediğini gösteriyor.

Dişlerine kron yapılanların ileriye dönük daha büyük sorunlar yaşadığı ve takılan dişlerin bir süre sonra düştüğü ve hatta birkaç okuyucumuz bu dişleri yemek yerken yuttuğunu belirtiyor.

Çok fazla törpülenen dişlerin tamamen ölmesi ve apse yapabileceği konusunda hiçbir uyarı almayan hastalar, döndükleri ülkelerde yeniden tedavi görmek zorunda kalıyorlar.

Dişlere kron yapılması, doğal dişin yüzde 60-70’inin törpülenip inceltilmesini ve dişi tamamen saracak şekilde kron yerleştirilmesini içeriyor.

Düşen implantlar

Çene kemiğine takılan ve kök görevi gören vidalı tedavi şekli olan implant, kalıcı bir çözüm olarak biliniyor. Ancak bunun için sağlam bir çene kemiğine sahip olmak şart.

İmplant taktıran hastaların şikayetleri ise, genel olarak bir süre sonra yerinden çıkması olarak belirtiliyor.

Kısa sürede dişlerini yaptırmak isteyen hastalar ve kısa sürede para kazanmak isteyen diş hekimlerinin ortak çabası, sağlıksız diş ve yeniden tedavi ve yeniden masrafı beraberinde getiriyor.

Yasal olarak itiraz etme imkanında sınırlı olduğu bu koşullarda, hastalar ya yine Türkiye’de başka diş hekimine gidiyor ya da Avusturya’da daha fazla para ödeyerek, diş sağlığına kavuşmaya çalışıyor.

Herkes sorunla dönmüyor

Öte yandan, diş hekimliği konusunda kurumsallaşmış kliniklerde tedavi görenlerin ise aradan gecen birkaç yıla rağmen bir şikayetlerinin olmadığı dikkat çekiyor.

Uzmanlar, bu tür işlemler yaptırmayı düşünen kişilere; diş hekimini geçmişe dönük araştırmalarını tavsiye ediyor.

Genellikle yakın çevrenin ve aracı komisyoncuların tavsiyeleri üzerine gidilen hekimler, araştırılmadan tercih edilmemelidir. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 17.01.2024
Düzenleme: 17.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.