Pegasus Hava Yolları’nın gurbetçileri aciz gösteren reklamı | Uçakta çayı satıyor ama…

Pegasus Hava Yolları’nın gurbetçileri aciz gösteren reklamı | Uçakta çayı satıyor ama…

| Adem Hüyük

Pegasus Hava Yolları tarafından reklam amaçlı yayımlanan birkaç tane farklı senaryolarla ancak içerik olarak aynı noktaya vurgu yapan reklam videoları yayımlanıyor.

Reklam videolarında, Türkiye’ye tatile giden “gurbetçi aile” yemekten sonra ikram olarak gelen çaya, “biz çay sipariş etmedik ki” hatırlatmasına, Türkiye’deki bir restorandaki garson figürü, “çaylar ikramımızdır” yanıtını veriyor. Bunun üzerine gurbetçi kadın garsonun önce elini tutuyor, sonra ona sarılıyor.

| İşte o reklam: 

Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenlilerin 60 yıllık başarısını küçümseyen ve yok sayan bu reklam, bize göre tam tersi. Zira Avrupa’daki binlerce Türk restoranında çay ikramı zaten yıllarca var.

Ana vatan şiarıyla ajitasyon yapan Pegasus Hava Yolları şirketinin unuttuğu asıl gerçek ise, onların tabiriyle gurbetçiler, Türkiye’de esnaf tarafından kandırılma korkusu yaşadığıdır.

Bu reklam, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yerleşik hayat süren bizlerin, öz değerlerinden koptuğu veya hasret kaldığını ima ediyor. Oysa ben bizzat her gün Viyana’daki Damak Restoranda ikram çayı içiyor, benimle beraber yüzlerce müşteri bunu yapıyor.

Merakımdan dolayı Damak Restoran işletme sahibi Volkan Akın’ı aradım. Önceden rezervasyon yapılmadığı taktirde yer bulunması güç olan Damak Restoranda çay neden yıllarca ikram olarak veriliyor diye sordum.

Volkan Akın’ın yanıtı söyle oldu; “Bizim geleneğimizde yemekten sonra çay sunumu yapılır. Sunulan çaydan da para istemek, hem bize hem de geleneğimize yakışmaz” ifadesi oldu.

Sadece Damak Restoran değil, Viyana’da çok sayıda restoran çayı ikram olarak misafirlerine sunmakta ve bu durum çok sıradan kabul edilmektedir.

Pegasus Hava Yolları şirketi reklamında, AB ülkelerini insani duygulardan yoksun göstererek, insanlık görmek için kendilerinde alacağımız uçak biletiyle Türkiye’ye giderek, insani davranış görmemiz gerektiğini hadsizliğini yapmaktadır.

Avrupa’da yerleşik hayat sürdüren milyonlarca Türkiye kökenlileri, 60 yıl önce Sirkeci garından trene binen ilk nesil gibi zanneden anlayış, bu insanların ana vatanla olan duygusal bağlarını kapital uğruna sömürmektedir.

Ayrıca, 60 yıl içerisinde yaşadıkları ülkelerde bir çok alanda değer yaratan yaklaşık beş milyon insanın, kültürel, siyasal ve sosyal anlamda ana vatana körü körüne bağımlı göstererek, gelişim sağlayamadığını ve bu nedenle Türkiye sevgisini tabulaştırarak onları sürgündeymiş gibi gösterip, kavuşturucu olarak da kendi uçak şirketlerini işaret etmekteler.

Avrupa ülkelerinde yaşayan beş milyon insan, kendi içerisinde çok büyük dayanışma örneği sergileyerek, Türkiye’deki ikram edilen çayın çok ötesine geçmiştir.

Hava yolu şirket; “Bu kadar özlemeye gerek yok. Dilediğiniz zaman Avrupa’dan Türkiye’nin dört bir yanına ulaşın diye 19 yıldır yanınızdayız” diyor.

Peki Pegasus uçakta çayı neden ikram etmiyor da parayla satıyor? | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.05.2024
Düzenleme: 05.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.