Soğuk kış günlerinde dışarıda çocuklarıyla sıra beklemenin mantığı nedir?

Yaklaşık dört aydır belgesel projemiz için alan çalışması yapıyor, konu dahilinde Viyana’daki Türk restoranlarını gözlemliyor, senaryonun bitmesi için, yemek yiyor, kilo alıyorum… Birçok restoranı konu alarak makaleler yazmaya çalışacağım. Dikkatimi çeken ve her ortamda fikir danıştığım ancak, bir türlü mantıklı bir yanıt alamadığım ve yine reklam içerdiği için de kaleme almadığım bir konuyu işlemek istiyorum. Konunun ögesi; Damak Restoran…

Soğuk kış günlerinde dışarıda çocuklarıyla sıra beklemenin mantığı nedir?

Adem Hüyük 

“Viyana’da Türk Restoranlar Tarihi Belgesel Filmi”, gecen yıl izleyiciler ile buluşan “Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]” filmimizden sonra çekimlerine başladığımız ikinci projemizdir.

“Viyana’da Türk Restoranlar Tarihi Belgesel Filmi” Fragmanı

 

Bu belgesel için birçok restoranda alan çalışması yaptık. Zira belgesel için teknik bilgiler dışında, yakın geçmişte hayal bile edilemeyecek bir şekilde gelişen ve Türk mutfağını Viyana’nın önemli bir gelir kaynağı yapan Türk restoranlarının felsefik alt yapısını, ruhunu izleyiciye aktarmamız gerekmektedir. Bu bağlamada adını duyduğumuz her restorana gidiyor ve senaryo için kaynak arıyoruz.

Doğum gününde, başarının sırrını sorduk […]

Söylediğim gibi, Viyana’da gerçekten kaliteli hizmet ve Anadolu’nun vaz geçilmez lezzetini bizlere sunan onlarca Türk restoranı hizmet vermekte. Döneri bir Avrupa markası yapan bir önceki nesle adeta vefa borcunu ödeyen son nesil, ızgara çeşitlerini bizlere ve Avrupalılara bu restoranlar aracılığıyla sunuyor.

“Ekmek arası köfteden, hünkarbeğendiye uzanan süreci belgesel olarak sizlere sunmaya çalışırken, zaman zaman satır aralarında bu gibi söyleşileri yayınlamak istiyoruz…

Bugün, 10 Viyana Bölgesindeki Damak Restorana, restoranın bir müdürü tarafından; haber niteliği taşıyan bir gelişme olduğu çağrısıyla gittim. Oysa arkadaşımız olan ve aynı zamanda Damak Restoranın işletme müdürü Şehmuz Akın’ın doğum gününe davet edilmişim.

Restoran çalışanları tarafından işletme müdürlerine hazırlanan sürpriz pastanın kesilmesi sonrasında Şehmuz Akın, pastayı hazırlayan garson, komi, mutfak çalışanları ve aşçılardan çok memnun olduğunu dile getirmesi üzerine, bende “peki onlarda senden-sizden memnun mu?” sorusunu sormama neden oldu.

Onlarda işverenden memnun mu?

Damak restoran sahiplerinden Volkan Akın’ın kuzeni olduğunu söyleyen Şehmuz Akın, İngiltere’den Volkan Akın’ın teklifi üzerine Viyana’ya geldiğini, geldiği ülkede de işletmecilik yaptığını söylüyor.

İşletme müdürü Şehmuz Akın, Viyana’ya ve dolayısıyla Damak restoranın işletme müdürlüğüne yaklaşık üç yıl önce başladığını, restoranın bu süreçteki başarının sırrı olarak, çalışanların işini, benimsemesi ve aile perspektifiyle yaklaşması, bu nedenle de işlerini özümseyerek yaptıklarına bağlıyor.

Hemen hemen her gün ziyaret ettiğim restoranın çalışanlarına, Şehmuz Akın’ın iddialarını sordum.

Burada bir hatırlatma da bulunmak istiyorum. Birçok okuyucumuzun düşündüğü gibi, çalışan işçilerin, “şartlarının verdiği dayatma sonucunda, benim sorularıma “olumlu” yanıt verebilir” dediğini duyar gibiyim. Ancak, gazeteciliğin ve yılların verdiği beden dili ve göz teması tecrübesine dayanarak, verilen olumlu yanıtlara itibar göstermek kanaatine vardım…

Damak restoran sahiplerinden Volkan Akın’ın, “Zirveye çıkmak kolay, ancak orada kalmak çok zordur” sözlerini hatırlattığım Şehmuz Akın, ağabey dediği Volkan’ın bu sözlerine katıldığını belirterek, her gün bize inanan ve güvenen müşterilerimize hizmet vermek ve bu beklenen hizmette bir adım dahi geri atmamak-ileri gitmek gerçekten çok zor. Bu zorluğu aşmamızdaki en önemli yardımcı faktör ise, biraz önce mutfağa giderek bizi sorduğunuz aşçı, garson, komi ve 70 kişiye ulaşan çalışanlarımızın aile anlayışıyla çalışma azmidir dedi.

Soğuk kış mevsiminde çocuklarıyla dışarıda sıra bekleyen misafirlerimiz, bizim en büyük ödülümüzdür. Biz Damak restoran olarak, her gün ve her gün kendisini sorgulayan bir hizmet anlayışına sahip olarak devam etmek istiyoruz diyen Şehmuz Akın, [gülerek] medya sektöründen arkadaşların her gün mekanlarına geldiğini, şayet olumsuz bir durum olduğun da habere konu olacağımızı biliyoruz diye atıfta bulundu.

Viyana’da birçok restoranın Damak restoran gibi kaliteli hizmet verdiğini ve vermek istediğini görmek, bu hizmetten yararlananlar olarak bizi mutlu ediyor.

“Viyana’da Türk Restoranlar Tarihi Belgesel Filmi” senaryo araştırmaları kapsamında bir çok restoranı tanıtan makaleler yayınlamaya devam edeceğiz… | © DerVirgül

Yayınlama: 19.08.2023
Düzenleme: 19.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.