SPÖ, Neden Yabancı Kökenli Adaylarını Ayrı Tanıtma İhtiyacı Duydu?

Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), yaptığı bir etkinlikle yabancı kökenli adaylarını kamuoyuna tanıttı. Sosyal Demokrat bir partinin, ”yabancı adaylarımız ” ibaresini ön plana çıkartması ne kadar doruydu? SPÖ içerisindeki Türkiye kökenli siyasetçiler sosyal demokrasiye inanıyorlar mı? Virgül, SPÖ yabancı adaylarını tanıtırken oradaydı.

SPÖ, Neden Yabancı Kökenli Adaylarını Ayrı Tanıtma İhtiyacı Duydu?

Adem Çetin

29 Eylül Avusturya Federal Parlamento seçimlerine iki hafta kala, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ‘’yabancı kökenli adaylarını’’ tanıtan bir etkinlik yaptı.

Başkent Viyana’nın en pahalı bölgesi olan 1. Viyana’da, nezih bir salonda, SPÖ’nün yabancı kökenli adayları gövde gösterisi yaptı.

Partilerin seçimler ve kongreler döneminde, bu gibi gövde gösterileri yapması anlaşılırdır.

‘’Anne Tarafından Yunanım’’

Pazartesi yapılan tanıtım gecesine, SPÖ genel başkanı Pamela Rendi-Wagner’de katılmış ve ısrarla, SPÖ’nün yabancılarla yerli halk arasında, ayrım gözetmediklerini, salondaki yabancı adayların coşkulu alkışları arasında haykırıyordu.

Wagner bununla da yetinmeyerek, anneannesinin Yunanistan’dan geldiğini söyleyip, bende sizin gibiyim mesajı verdi.

SPÖ liderinin bu açıklaması da, seçim arifesinde motivasyon acısından yine anlaşılır kılınabilir.

Pamela Rendi-Wagner’den önce kürsüye çıkan ve parti içerisinde sivrilen, Türkiye kökenli Nurten Yılmaz, Filistin Kökenli Muna Duzdar, Bosna Kökenli Ahmed Husagic ve Sırp Kökenli Christian Kovacevic ileri adaylar olarak birer konuşma yaptı.

Bosna Kökenli Ahmed Husagic yaptığı konuşmasında bir örneklendirme yaparak, yabancı düşmanlığına işaret etmeye çalışırken, kimselerin fark etmediği, ‘’bitmeyen bir düşmanlığı’’ görmemi sağladı. Gözlerden kaçan olay, Husagic’in örneklendirmesinden sonra yaşandı.

Bosna Kökenli Ahmed Husagic, yaptığı örneklendirmede, ‘’metroda seyahat ederken, annemle telefonla görüşüyorum.

Etrafımdaki insanlar bana bakıyor.

Çünkü onların anlamadığı bir dilde, yani ana dilimle konuşuyorum.

Çoğu zaman bizden Almanca konuşmamız istenir-burası Avusturya, Almaca konuş denir. Ben metroda annemle Almanca konuşup, daha sonra ona söylediklerimi tercüme mi etmeliyim?

İşte Yugoslavya’da iç savaşın temelleri böyle atıldı.’’ Dedi.

Ahmed Husagic, ‘’İşte Yugoslavya’da iç savaşın temelleri böyle atıldı’’ cümlesini bitirmesiyle, Sırp Kökenli Christian Kovacevic gözlerine baktım.

Acaba, ülkesinin yönetimi tarafından yapılan katliamlar için bir pişmanlık bakışı var mıydı diye.  

Christian Kovacevic, iradesinin dışında-(istem dışı) bir yüz ifade değişikliği yaşadı.

Çok uzun süremese de, saniyeler içerisinde, ulusal duyguları ağır bastı ve düşündü.

Psikolojik savunma mekanizması karşısında, sosyal demokrat olmasının faydası kısa sürede olsa işe yaramamıştı.

Peki aynı örneği Filistin Kökenli Muna Duzdar, Yahudilerle olan çatışmalar üzerinden verseydi, Pamela Rendi-Wagner’in yüz şekli nasıl olurdu bilemiyorum.

Sadece Almanca Sosyal Demokrasi

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) içerisinde aktif çalışma yürüten Türkiye kökenlilerin, gelmiş oldukları veya halihazırda ‘’Türkiye bağlantılı siyasi çizgileri’’ hep tartışma konusu olmuştur.

Zira partinin içerisinde aktif olan siyasetçileri araştırdığımızda, Türkiye göçmenleri arasında SPÖ’ye oy isterken, Türkiye bağlantılı siyasi çizgilerini kullandıkları görülmekte-bilinmekte.

Bu çerçeveden bakıldığında, Türkçe konuştuğunda muhafazakâr fikirleri savunan SPÖ’lü, Almanca siyaset yaptığında ise, tam bir sosyal demokrat çizgi izleyerek ikilem içerisinde olduğu görülmekte.

Bu durum, Türkiye kökenli sosyal demokratlar tarafından, SPÖ içerisinde sürekli dile getirilmekte olduğu da bilinmekte.

Türkiye bağlantılı olarak farklı siyasi geleneklerden gelen SPÖ’lüler, tanıtım gecesinde de, ayrı ayrı gruplar oluşturmasıyla dikkat çekmiştir.

Oysa, sosyal demokratlar enternasyonal bir bakış acısına sahip olmaları ve dünyanın neresinde ve hangi dilde siyaset yaparlarsa yapsınlar, sosyal demokrat bir çizgide sabit durmalıdırlar.

En azından sosyal demokrasi anlayışı bunu söylüyor.

 

SPÖ Neden Yabancı Kökenli adaylarını Ayrı Tanıtma İhtiyacı Duydu?

Sosyalist ideallerden esinlenmekle beraber ağırlıklı olarak içinde var olduğu politik ortamdan ve bu ortama özgü değerlerden etkilenen Sosyal demokrasi kavramı, bugün birçok gelişmiş Batılı toplumda pratik düzeyde uygulanmaktadır. Bu ülkelerin başında ise, köklü bir Sosyal Demokrat Partisi olduğuyla övünen Avusturya gelir.

Fırsat eşitliği, gelir dağılımı eşitliği ve asgari yaşam şartlarını sağlayamayanlar için sorumluluk anlayışı taşıyan sosyal demokrasi, yerli ve yabancı gibi, ötekileştiren kavramlara öncülük etmeyeceği gibi, bunun dillendirilmesine de müsaade etmemelidir.

Avusturya Sosyal Demokrat Parti içerisinde, yabancı kökenli adayların varlığını, dışarıdan medya veya başka partilerin söylemiş olmaları ile, sosyal demokrat bir partisinin, bizzat kendisinin böyle bir söylemle yola çıkması ve yabancı adayları tanıtma gecesi düzenlemesi, her ne kadar iyi bir niyetle yapılmış olsa da, yabancı-yerli ayrımı yapmıyoruz sloganıyla yola çıkan SPÖ’de yabancı-yerli ayrımının gözetildiği algısını oluşturmuştur.

Zira, tanıtım gecesine, partinin üst düzey adaylarından katılımın olmaması da, bu ayrımı destekler nitelikteydi./virgül

© Bild:virgül

Yayınlama: 18.09.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.