Viyana’nın en tehlikeli yeri Favoriten ilçesi mi?

Tarih boyunca dünyanın tüm şehirlerinde hedef alınan, emekçi göçmenlerin veya azınlıkların yaşadığı semtler olmuştur. Ve yine, sağ partilerin seçim aracı olarak kullanılmıştır bu semtler. Favoriten tehlikeli bir semtse, Viyana’nın ilçelere göre suç istatistikleri yayımlansın…

Viyana’nın en tehlikeli yeri Favoriten ilçesi mi?

| Adem Hüyük

Sahibinin bir Türk olduğu sosyal medya kanalının Viyana-Favoriten ile ilgili yayınladığı bir video, göçmenlerin yeniden hedef alınmasına neden oldu. Videoda Favoriten ilçesi tehlikeli bir bölge olarak gösteriliyor.

Vidoyu fırsata çeviren aşırı sağcı Özgürlük Partisi [FPÖ] Lideri Herbert Kickl, görüntüleri kendi sayfasında yayımlayarak, yerli halktan destek, dolayısıyla oy istedi. Ardında Halk Partisi [ÖVP] Viyana Eyalet başkanı da aynı şekilde 10. Viyana Bölgesinin tehlikeli olduğunu ve endişe duyduğunu söyleyerek, siyasetine destek çağrısında bulundu.

Peki gerçekte böyle mi?

Her şeyden önce Viyana’nın bölgelerine göre yayımlanan suç istatistiklerinde Favoriten iddia edildiği gibi suçun merkezi olmadığı gibi, tehlikeli bir bölge olarak nitelenecek durumda da değil.

Medyanın özellikle göçmenlerin karıştığı basit vakaları sür manşetten vererek algı oluşturması, toplumda korku yaratıyor ve dolayısıyla göçmenlerin geneline karşı bir ön yargı doğuyor.

Geçtiğimiz yıllarda bu konu Almanya’da tartışma konusu olmuş ve bazı Alman medya grupları, göçmenlerin haberlerinde abartıya gittiklerini itiraf etmişlerdi.

Toplumu asparagas haberlerle karşı karşıya getiren üçüncü sayfa gazeteleri, daha sonra bunun üzerinden yeni haberler üretiyor ve sonuçta tıklanma yani para kazanmak uğruna, tek amaçları daha iyi bir hayat sürmek olan göçmenlere hayatı zindan ediyorlar.

Her toplumda suça meyilli insanların olması kaçınılmazdır. Ancak her toplumu daha değerli kılan ise o toplumun büyük bir çoğunluğunun üretime katılarak değer yaratmasıdır. Göçmenler üretime katılıyor ve değer yaratıyor. Çok az bir azınlığın suça bulaşması, göçmenlerin yarattığı değerleri göz ardı etmemelidir.

Suç insanlık tarihiyle birlikte başlamış, her toplumda kendisini eyleme geçirtecek bedenler bulmuştur. Bir bölgeyi veya toplumu suçlu göstermek yerine, suça neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması için çaba harcanmalıdır. | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.