AB liderleri bugün Türkiye gündemiyle toplanıyor

AB ülkelerinin liderleri, Doğu Akdeniz bunalımı ve Türkiye ile ilişkileri görüşmek üzere bugün ve yarın bir araya gelecekler.

AB liderleri bugün Türkiye gündemiyle toplanıyor

Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisini Antalya’ya çekmesinin ardından gerilimin azalması ve Almanya’nın girişimi sonucunda Ankara-Atina arasındaki görüşmelerin yeniden başlayacak olması AB Zirvesi’nden Türkiye’ye karşı yaptırım kararı çıkmayacağını gösteriyor.

Buna karşın Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’ye karşı somut önlem alınması konusundaki baskısını sürdürüyor ve istediği adım atılmazsa Belarus’a karşı uygulanacak yaptırımları bloke etmeyi sürdüreceğini kaydediyor.

AB liderlerinin zirve sırasında Dağlık Karabağ konusunu da ele alabileceği, Fransa’nın Türkiye’nin oynadığı role ilişkin kaygılarını kayda geçirebileceği yapılan değerlendirmeler arasında.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in liderliğinde ve 27 AB ülkesinin hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel’de gerçekleşecek olan AB Zirvesi’nde genel olarak birliğin dış politika gündeminde yer alan konular ele alınacak.

Liderler, Doğu Akdeniz bunalımını ve Türkiye ile bundan sonraki süreçte izlenecek politikaları 1 Ekim’de akşam yemeğinde değerlendirecekler.

Bu konuların geniş katılımlı bir zirvede ele alınmasına dönük ilk adım Doğu Akdeniz geriliminin en üst noktaya çıktığı Ağustos ayı ortasında atılmıştı.

Charles Michel, liderleri 24-25 Eylül’de bir toplantıya çağırmış ve gerilimin devam etmesi durumunda Türkiye’ye yaptırım da dahil olmak üzere sert önlemler alınabileceği mesajını vermişti.

Geçen hafta yapılması gereken zirve, Michel’in yakın koruma ekibinde COVID-19 tespit edilmesi üzerine 1-2 Ekim günlerine ertelenmişti.

Ankara’daki diplomatik kaynaklar, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bastırmasına karşın zirveden Türkiye’ye dönük bir yaptırım kararının çıkmayacağını kaydediyorlar.

 

Yayınlama: 01.10.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.